Wpis z mikrobloga

370 + 1 = 371

Tytuł: Pan Lodowego Ogrodu. Tom 3
Autor: Jarosław Grzędowicz
Gatunek: fantasy, science fiction
Ocena: ★★★★★★★★
ISBN: 978-83-7574-166-7
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Liczba stron: 504
Czytam opinie o trzecim tomie i w większości mówią one, że aż 'kipi' akcją. Osobiście nie zgadzam się z tym twierdzeniem. Ba! Uważam, że trzecim tom jest nudniejszy od drugiego. Wątek Vuko całkowicie mnie nie przekonuje (pomijając to, że połowę swojego czasu antenowego siedzi na łódce i płynie), ale już w poprzednim tomie nie podobała mi się cała ta otoczka hokus pokus. Bardziej wolałem Vuko z pierwszego tomu, który jest kwintesencją czasów nowożytnych. Dalej też nie przekonuje mnie wątek Cyfral, pomimo że bardzo lubię jej relację z głównym bohaterem.
Na pewno trzeci tom ratuje wątek Filara, chociaż też robi się powtarzalny i przewidywalny - ale pomimo to dalej się go dobrze czyta.
Na plus także końcówka, chociaż poświęcono jej tylko jeden rozdział, a zdarzyło się więcej niż przez połowę wątku naszego rodaka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czuję także, że w czwartym tomie będzie za dużo upchnięte - w końcu zostało dwóch naukowców, powrót do ogrodu, pewnie walka z ogrodnikiem i jeszcze powrót... Czuję, że autor mógł lepiej to rozplanować ale może zaskoczę się pozytywnie!
Waham się także jak ocenić trzeci tom... Poziom porównywalny do drugiego, ale przez skupienie się na ważniejszych wątkach trzeci wypada odrobinę lepiej (i na pewno przez poniższy cytat... Mój poziom humoru - cynizm i sarkazm)
"'Na dzień dobry pijemy'. Co za banda chlorów. Naród ochlapusów. Otworzy taki tylko gały i w banię od razu. Wszyscy narabani od świtu. A Węże robią, co chcą. Van Dyken wam tu taką Europę urządzi, że będziecie mieli po dzbanie co miesiąc na kartki."

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
tomeczek - 370 + 1 = 371

Tytuł: Pan Lodowego Ogrodu. Tom 3
Autor: Jarosław Grzędowic...

źródło: 352x500

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomeczek: seria pan lodowego ogrodu to są pierwsze książki które w życiu przeczytałem nie z przymusu tak sam dla siebie dlatego bardzo dobrze wspominam. 4 cześć również dobrze wspominam ale nie chce za dużo spolerować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
ie o trzecim tomie i w większości mówią one, że aż 'kipi' akcją. Osobiście nie zgadzam się z tym twierdzeniem. Ba! Uważam, że trzecim tom jest nudniejszy od drugiego. Wątek Vuko całkowicie mnie nie przekonuje (pomijając to, że połowę swojego czasu antenowego siedzi na łódce i płynie), ale już w poprzednim tomie nie podobała mi się cała ta otoczka hokus pokus. Bardziej wolałem Vuko z pierwszego tomu, który jest kwintesencją czasów nowożytnych.
  • Odpowiedz