Wpis z mikrobloga

Mam na łańcuchu kmc x12l-1 zrobione 2800 km, a mój przymiar Park Tool CC 4 wciąż nie pokazuje wyciągnięcia powyżej 0,5%. Po ostatniej, długiej trasie oddałem rower do serwisu na doregulowanie tylnej przerzutki (wciąż tego nie umiem), bo brakowało płynności zmiany przełożeń gdzieś pośrodku kasety. Na drugi dzień zadzwonił majster mówiąc, że zrobili co się da i mega poprawili działanie tylnej części napędu, ale dodali, że w sumie łańcuch ma wyciągnięcie 0,75%, więc nadaje sie do wymiany. Dodatkowo nie wiadomo, czy kaseta przyjmie świeży komponent, to ją też by było trzeba wymienić, a za całość będzie 600 zł.

No i jestem w lekkim szoku, bo staram się dbać o takie kwestie, łańcuch czysty, często smarowany czerwonym FL, a tu dowiaduje się takich przykrych informacji od serwisanta. Możliwe, że kupiłem podrobiony przymiar do lancucha z allegro (cena nie była jakaś zaniżona, ale opakowania nie było, tylko worek strunowy ? W serwisie używali czegos podobnego do przymiaru unior 1643 z pokrętłem...

Wolam fachowca:
@4x80

#rower
grap32 - Mam na łańcuchu kmc x12l-1 zrobione 2800 km, a mój przymiar Park Tool CC 4 w...

źródło: 20240921_191137

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grap32: Kup nowy łańcuch (oczywiście gdzie indziej, niż ten serwis) – i tak kiedyś ten moment nastąpi, więc nic się nie zmarnuje w ogólnym rozrachunku. Pomierz stary łańcuch w kilku miejscach, zmień na nowy i pomierz nowy, porównaj wskazania, pomierz przy okazji linijką albo suwmiarką (w necie znajdziesz poradnik) i też porównaj. Jeżeli się okaże, że pan serwisant rzuca tym tekstem każdemu, kto tylko wstawi do niego rower, a przymiar
DJArmani - @grap32: Kup nowy łańcuch (oczywiście gdzie indziej, niż ten serwis) – i t...
  • Odpowiedz
  • 0
@grap32 Mam ten sam przymiar i przymiar uniora i powiem ci że ich wskazania bardzo mocno się różnią (unior pokazuje dużo wyższe wartości). Też na początku myślałem ze któryś jest uszkodzony ale ta recenzja: https://forum.szajbajk.pl/topic/29985-por%C3%B3wnanie-przymiar%C3%B3w-do-%C5%82a%C5%84cucha-park-tool-cc-4-unior-16434-i-polski-przymiar-mw-03-005/
uświadomiła mi że one tak maja.
Na razie mam je zbyt krótko żeby odnieść się do wartości wskazywanych przez te przymiary i który wskazuje bardziej poprawne wartości.
  • Odpowiedz
Ten unior to ściema. Serwis chciał Cie naciągnąć, nie wiem czy im się udało, mi tak chcieli zrobić, ale... ja miałem założony nowy łańcuch Ultegry który miał przebieg tylko 300 km... i nagle według Uniora był już do wymiany w serwisie :) O dziwo łańcuch był kupiony miesiąc wcześniej w tym samym serwisie... postawiłem się... i nie dam się nasiągnać dopiero jak zacząłem się kłócić zmienili zdalnie i stwierdzili ze chyba przymiar
  • Odpowiedz