Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jonasz68: raczej kwestia tego, że za 5k nie utrzymasz rodziny. Kobieta też musi dzisiaj pracować, pytanie, czy jej to przeszkadza, czy nie.
Mieszkanie też często kupuje się razem, a nie idzie do kogoś na gotowe
  • Odpowiedz
@jonasz68: Nie taguj tego #antynatalizm, bo z antynatalizmem to nic wspólnego nie ma. Antynatalizm jest przeciwny prokreacji w każdych warunkach, a ty piszesz o blackpillu i marzeniu spłodzenia nowych niewolników.
  • Odpowiedz
@jonasz68: bo źle to robisz. Kobiety, przez to, że muszą wychować dzieci, myślą w o wiele dłuższym przedziale czasowym. Zobacz jak to wygląda:
- mam 4k
- mam 4k i uczę się programowania
- mam 4k i za rok chcę iść na studia
- mam 4k i za rok chcę robić MBA

Kalkulując na 18 lat do przodu, kobieta może stwierdzić, że teraz jest niezły deal, bo za rok konkurencja
  • Odpowiedz
@666-666: Antynatalizm to copium jeżeli zrozumiałeś ewolucję.
Najważniejsze jest przetrwanie gatunku, reprodukcja, przekazanie genów dalej i pchnięcie cywilizacji do przodu, żeby kolonizować inne planety, ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Nowystaryziel: Czyli najważniejsze jest kierowanie się zwierzęcymi instynktami bez rozumu i jakiejkolwiek empatii? Co takiego się stanie jak gatunek nie przetrwa? Kto na tym straci?
  • Odpowiedz
~ Co takiego się stanie jak gatunek nie przetrwa? Kto na tym straci?

Gatunek.

@Nowystaryziel: Gatunek to tylko pojęcie w słowniku opisujące grupę zbędnie zaistniałych organizmów. Coś takiego nie ma nic wspólnego ze zdolnością odczuwania odpowiedzialną za doświadczanie straty. Taka zdolność dotyczy jedynie indywidualnych organizmów stanowiących czujące istoty żywe, które mogą odczuwać ubytki czegoś w trakcie wymuszonej egzystencji. Do zniknięcia grupy organizmów dochodzi po nieuchronnym zakończeniu ich wszystkich indywidualnych
  • Odpowiedz
@efilist: To bardzo ciekawe pytania! Oto odpowiedzi na każde z nich. Egzystencja zawsze jest lepsza niż jej brak. Twierdzenia antynatalistyczne należy odrzucić. Poza tym są sprzeczne z naturą.

### Wolna wola
Kwestia istnienia wolnej woli jest przedmiotem długotrwałej debaty filozoficznej i naukowej. Istnieją różne stanowiska:
- Deterministyczne: Wszystkie zdarzenia, w tym ludzkie działania, są zdeterminowane przez wcześniejsze przyczyny i prawa natury, co oznacza, że wolna wola nie istnieje².
- Libertariańskie: Wolna
Smokk - @efilist: To bardzo ciekawe pytania! Oto odpowiedzi na każde z nich. Egzysten...
  • Odpowiedz
@efilist: Tak, teoria Orch-OR (Orchestrated Objective Reduction), którą Penrose opracował wspólnie ze Stuartem Hameroffem, sugeruje, że świadomość może wynikać z procesów kwantowych zachodzących w mikrotubulach neuronów. Według tej teorii, świadomość nie jest jedynie wynikiem klasycznych procesów biologicznych, ale może mieć swoje korzenie w zjawiskach kwantowych, które mogą istnieć niezależnie od ciała.

Jednakże, warto zaznaczyć, że teoria ta jest kontrowersyjna i nie została szeroko zaakceptowana w środowisku naukowym. Wielu naukowców uważa,
  • Odpowiedz