Wpis z mikrobloga

Mirki, w jakich sytuacjach, chcielibyście aby przęstępstwo drogowe było traktowane jako (potencjalne) zabójstwo drogowe? Żeby kara minimalna za taki czyn była bardzo wysoka. Moje propozycje:
- jazda będąc pod wpływem ponad 1,5 promila
- Przekroczenie prędkości o 50 km/h w terenie zabudowanym i o 100 km/h w terenie niezabudowanym
- jazda pod wpływem twardych narkotyków

Macie inne pomysły?

#wypadki #samochody #motoryzacja #brd #sanochod #auto #polska #polskiedrogi #bezpieczenstwo #prawo
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WykopowyInterlokutor: przede wszystkim jazda z zakazem prowadzenia. z jednej strony wkurza mnie ciągłe ciśnięcie na kierowców, bo sam nim jestem, ale jak widzę tych debili jak ten Łukasz Ż to włos się na głowie jeży. sam jeżdżę dokładnie tam, gdzie był wypadek, właśnie o tych porach. to mogłem być k*** ja.
  • Odpowiedz
@lexico: nie można, przecież nadal by były inne kary - jak obecnie - za prędkość. Ale 240 by się kwalifikowało wyżej? Tak to zrozumiałem. Swoją drogą nie jest to mądre ale nie jest też jakaś szokująca prędkość

@WykopowyInterlokutor wyprzedzanie, omijanie na pasach
  • Odpowiedz
  • 0
@lexico

>i o 100 km/h w terenie niezabudowanym czyli na autostradzie możnaby było pomykać poniżej 240 Przemyśl to jeszcze.

A czy ja napisałem, że możnaby? Napisałem, że powyżej przekroczenia o 100 km/h byłaby traktowana jako potencjalny zabójca drogowy. Ponizej tej wartości też groziłyby kary, ale już nie jako potencjalny zabójca.
  • Odpowiedz
Mirki, w jakich sytuacjach, chcielibyście aby przęstępstwo drogowe było traktowane jako (potencjalne) zabójstwo drogowe? Żeby kara minimalna za taki czyn była bardzo wysoka. Moje propozycje:

@WykopowyInterlokutor: Oczywiście, że tak. Natomiast tutaj powinni walić z miejsca więzienie kilku letnie chyba, że spowodowałeś wypadek to dożywocie, dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych taki żeby debil nie mógł nawet wózkiem na zakupy w sklepie jeździć i potężne kary finansowe po kilkaset tysięcy. Do tego
  • Odpowiedz
- Przekroczenie prędkości o 50 km/h w terenie zabudowanym i o 100 km/h w terenie niezabudowanym

@WykopowyInterlokutor: xd
Ja bym podniósł ograniczenia. miasto 80 suche przepisy, ekspresówki 160, autostady 180.
  • Odpowiedz