Wpis z mikrobloga

Zakupiłem na allegro grzejnik z lombardu, przyszedł wadliwy, nie działa jeden włącznik, a w środku dochodzi do zwarcia na przewodach.
Czy jako kupujący mam prawo oczekiwac zwrotu towaru i pokrycia wysyłki przez sprzedawcę, gdy odeślę składając reklamację?
Sprzedawca poinformował mnie, że zwraca tylko koszt produku, a wysyłkę zwrotną pokrywam ja ale próbuje wcisnąć mi opcje zwrotu odstąpienia od umowy i już wysłał mi etykiete zwrotną i chce zamówić kuriera. Za wysyłkę w jedną stronę zapłaciłem 20zl

#allegro #prawo
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@foksik
Zgłaszasz reklamację sprzedawcy i udostępniasz mu towar (ewentualnie poproś o etykietę lub kod nadania). Jak będzie robił problemy, to zakładasz mu dyskusję.
Nie wysyłasz dopuki sprzedawca o to nie poprosi (powinien on przysłać kurier lub przynajmniej etykietę, to ustalacie między sobą).

Nie rób zwrotu, bo za stan zwracanego produktu (w tym wszelkie usterki), odpowiada nabywa.
  • Odpowiedz
@foksik: W tej sytuacji zachęcamy Cię do założenia dyskusji ze sprzedawcą. Dzięki temu w razie potrzeby będziesz mógł poprosić o wsparcie doradcy, który wypowie się w dyskusji i pomoże Ci porozumieć się ze sprzedawcą.
  • Odpowiedz