Wpis z mikrobloga

Dlaczego NOTARIUSZ i posrednik nieruchomości chcą za wszelką cenę płatność gotówką?

Jak jeszcze zrozumiem np. Mechanika, albo gościa w monopolowym że chce gotówkę (bo ma terminal i placi za to prowizje), to dlaczego osoby które i tak dostają hajsy przelewem błyskawicznym chcą fizyczne siano?

#nieruchomosci #prawo
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

No, ale przecież są przelewy błyskawiczne

@Rudy_: Trzeba je mieć gdzie przyjąć, zaksięgować, obrobić papierowo. Akurat notariusz ma zerowe szanse na zachachmęcenie na obrocie - nie ma chyba takieog idioty w notariacie, który by inną takse wpisał, inną przyjął.

Jedyne co im tam może nadprogramowo skapnąć, to końcówki - jak moja mama kupowało nieruchomość to taksa wyszła z końcówką "999 pln", dała równe tysiące, a przy próbie wręczenia jej złotówki
  • Odpowiedz
@GOHAN: Znając moją rodzicielkę, mogło chodzić nie tyle o powagę sytuacji, co niechęć do zarządzaniem złotówką - moja mama z tych, co gotówkę mają jedynie, jak muszą mieć, więc zwyczajnie mogła nie mieć portfela/portmonetki.
  • Odpowiedz
@Rudy_ co do pośredników to ofc aby nie płacić podatku. Co do notariusza: zwykle taksę wpisy itp możesz płacić kartą. PCC z kolei albo przelew wcześniej na konto, albo płatność gotówką, z jednego prostego powodu: to nie jest w żaden sposób przychód notariusza bo całość PCC idzie do US, a gdy płacisz 10-20-30 tys PCC kartą, to oni muszą odprowadzić od tego prowizję. Gdyby tak od każdej transakcji sprzedaży płacili prowizję
  • Odpowiedz
@KromkaMistrz: Kasę na konto przelewa się w trakcie albo po akcie. Co to za pomysł, żeby płacić przed aktem? Zadatek i zaliczka przed aktem, reszta w trakcie. Chyba, że mówisz o koncie depozytowym u notariusza, to pieniądze muszą być na tym koncie maxsymalnie do chwili tuż przed podpisaniem aktu.
  • Odpowiedz