Wpis z mikrobloga

Potrzebuje nowych butów na panel, do tej pory miałem 2 pary ocun jett qc, 5cm krótsze od stopy,. Robię 6a/6b na automatach, ostatnio sporo boulder, jako że przestawiłem się bardziej na sporty wytrzymałościowe i ścianka jedynie raz w tygodniu to myślałem czy nie wziąć czegoś z Decathlonu tańszego. Jest jakaś sensowną alternatywa czy nie kombinować i brać to samo?
#wspinaczka #boulder #bouldering #wspinanie
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Te z decathlonu to się nadaje tylko na pierwsze buty. Sprawdź, czy nie opłaca Ci się podkleić (restart, climbcrafters, redpoint). Ogólnie trzeba mierzyć, bo stopy są różne, mi pasują miury i parroty. Na buldery dedykowane są la sportiva solution i theory (podhaczka palców), ale pamiętaj, że tylko skała się liczy.
  • Odpowiedz
@Jnjjj: decathlonu nie bierz. Nie wiem, jakie masz te ocuny, bo nie chce mi się szukać, ale butów zazwyczaj się szuka, aby trochę uróżnorodnic zestaw jaki masz. Rozumiem, że może twoje obecne buty brzmią, jakby były do wszystkiego, ale dobrze mieć parę np miękkich na paczki/natarcia oraz sztywnych np na ostre krawędzie, inne np na podhaczki. To musisz mieć wyczute. Moi znajomi mają np jedne na projekty i łatwe drogi,
  • Odpowiedz
@Jnjjj: już widzę, to co masz to właśnie kapciaki. Poszukaj czego bardziej pro. Buty robią duża różnice. Te sobie zostaw w jakieś drogi górskie, gdybyś miał zamiar kiedyś się wybrać. Tam luźniejsze są bardziej potrzebne.
  • Odpowiedz
@jafik: po co mu pro buty skoro nie wykorzysta ich potencjału a tylko zajedzie parę za 600 zł. Na takim poziomie jaki prezentuje to się w klapkach można poruszać. Kup buty porządnej firmy ale dla początkujących. Zwróć uwagę na to jak stawiasz nogi na stopniach, jak obciążasz stopnie, pod jakim kątem. Stawiaj stopy na stopniach bez szurania nogami po ścianie, trenuj zamianki na sstpniach. Staraj sie balansowac na stopniach @
  • Odpowiedz
@fajq: Drugiej pary się nie kupuje kapci, jak chce się mieć progres. Kapcie ma już teraz, po co kolejne? Jak nie chce się w tym rozwijać, to niech nie trenuje i zostanie w obecnych kapciach. Nie musi kupować butów bardziej pro za 600 zł, są już po 400 takie, na giełdzie używek (co są użyte choćby 1 raz) znajdzie jeszcze taniej. W kapciach nie da się dobrze stawiać stopy na
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@jafik @fajq dzięki, kupuje nowe bo moje obecne wyglądają tak. Tu akurat racja, szukam czegoś co raczej wytrzyma długo niż pozwoli mi lepiej czuć stopnie, ocuny są takie że mam to czucie słabe i się czasem zastanawiam czy stoję na stopniu czy nie, drugi case to paczki na których nie bardzo czuje z jaką siłą podpieram a trzeba się odbić do chwytu, ale u mnie ścianka wspinaczkowa to jest rest
Jnjjj - @jafik  @fajq dzięki, kupuje nowe bo moje obecne wyglądają tak. Tu akurat rac...

źródło: temp_file6633527820229744261

Pobierz
  • Odpowiedz
@Jnjjj: Takich nawet do podklejenia nikt Ci nie przyjmie, więc jedynie do kosza z nimi. Jak nie masz zamiaru się rozwijać, to weź taką samą parę, ale jak chcesz mieć lepsze czucie, to już niestety musisz trochę więcej wydać. Ja z moich personalnych odczuć polecam Instincty Skarpy- dość giętka podeszwa, a przy tym wystarczająco sztywne przy palcach.
A najlepiej to pójdź do sklepu górskiego z obuwiem, poprzymierzaj, zagadaj do ziomków
  • Odpowiedz
@jafik: Wiesz w ogóle czym są kapcie bo naprawdę po twojej wypowiedzi trochę wątpię skoro używasz stwierdzenia "że drugich butów nie kupuję się kapci". Kapcie to są buty które są tak długo używane, że praktycznie zatraciły swoje właściwości buta wspinaczkowego i są na tyle wygodne że możesz w nich siedzieć bardzo długo. Moimi kapciami są solutiony które używam często do obwodów czy do mniej zaawansowanego boudleringu na panelu. Sam solution
  • Odpowiedz