Wpis z mikrobloga

Niewielu z Was - młode wilcy - wie, że w latach 90. istniał zwrot "mój komputer jest za szybki."

Była sobie np. taka gierka "Cisco Heat" i jak nie wyłączyłeś TURBO w swoim 486DX2 z 66 MHz na 33 MHz, to brak optymalizacji gry powodował gejmołwer w pięć sekund, za szybko wszystko działało.

To nara xD

#komputery #nostalgia #ciekawostki
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@onepnch: własnie nie były powiązane. Nie było oczekiwania na VBL. Pisane na jakimś XT czy at wyciekały wszystko i nie dawali synchronizacji z ekranem. A potem na szybszych komputerach robiły się takie szopki. Pamiętam jakiś prosty ping pong, na 486DX4 nie dało się już grać. Potem odpaliłem z ciekawości to na szybszym komputerze. To było pół sekundy i game over.
  • Odpowiedz
@Markotny_Marek: Przecież do dzisiaj tak czasami jest - GTA 4 które ma więcej niż 30/60fpsów (nie pamiętam dokładnie) sprawia że np. jazda na moto jest niemożliwa a jest wymagana do ostatniej misji
  • Odpowiedz
@Markotny_Marek: w nfs most wanted musiałem w ustawieniach jakiejś koligacji rdzeni odznaczyć CPU 2, żeby był aktywny tylko CPU1. Miałem amd athlon 64 X2 6000+
Jak tego nie zrobiłem to gra działała za szybko żebym mógł reagować sensownie xD
  • Odpowiedz
jak nie wyłączyłeś TURBO w swoim 486DX2 z 66 MHz na 33 MHz,

@Markotny_Marek: Ale to na odwrót działało.

Wiele programów (głównie gier) używało samej mocy procesora do redukcji liczby klatek, tak więc w momencie wyjścia na rynek szybszych chipów większość tych tytułów była niegrywalna z racji braku ograniczenia liczby klatek w samym oprogramowaniu (działały one za szybko z racji uruchomienia na procesorze o szybszym zegarze).

Aby zapewnić kompatybilność wsteczną
  • Odpowiedz
brak optymalizacji gry powodował gejmołwer w pięć sekund, za szybko wszystko działało.

@Markotny_Marek: miałem podobnie z Mount&Blade. Na starym kompie r------------m wszystkich bo gra się cięła i nawet jak wolno klikałem myszką to ludzik n---------ł mieczem jak samuraj jakiś. Jak włączyłem na nowym kompie to nie pograłem nawet godziny i game over
  • Odpowiedz