Wpis z mikrobloga

I cyk. 9 lat w #uk minęło jak jeden dzień. Przyjechałem na #doktorat, który pisałem 4 lata. Od 5 lat pracuję w przemyśle. Powoli myślimy z żoną o powrocie do PL, choć wiemy, że takiego komfortu finansowego raczej tam nie znajdziemy. Zobaczymy co się z tych pomysłów wykluje. #emigracja
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cr6d: @Rustyyyy przecież nie wrócimy, żeby znowu zaczynać od dołu drabiny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@bartd Myślę, z naszymi kwalifikacjami lepsze życie będzie w PL. We dwójkę myślę byśmy te minimum 20-25k netto PLN ogarnęli. Poza tym, kredytu na dom już nie będziemy potrzebować, kupimy za gotówkę.
  • Odpowiedz
Myślę, z naszymi kwalifikacjami lepsze życie będzie w PL. We dwójkę myślę byśmy te minimum 20-25k netto PLN ogarnęli. Poza tym, kredytu na dom już nie będziemy potrzebować, kupimy za gotówkę.

@motoinzyniere: Moja znajoma (z wykopu z resztą) też skończyła doktorat w UK no i w polsce zarabia niewiele ponad minimalną ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@motoinzyniere: jednak mentalność jest od dekad ta sama, homosoviecka,
Nawet młode pokolenie poniżej 30tki jest tym czyrakiem zainfekowane w Polsce.
Dziwię się że ktoś chce tam wracać i się w tym babrać,
Już bym sobie wolał wyjechać np w okolice Tuluzy we Francji, Australia, Nicea, Wiedeń,
Gdzie przyroda jest ładna i często dużo słońca.
Jesteś inżynier to języka byś się nauczył raz dwa
  • Odpowiedz
@motoinzyniere: przyjechalam na studia, zrobilam MEng, zostalam zeby popracowac w branzy 5 lat i tez wracam do Polski ale fnansowo PL pewnie lepiej wyjdzie niz zapyziala anglia
  • Odpowiedz
@adamsowaanon Dużo zależy od regionu w Polsce, do którego się wraca. Tym bardziej, jeśli jest opcja kupna domu lub mieszkania bez kredytu, znalezienia ciekawej pracy. Podróżować po świecie i z Polski można, a jednak u siebie i na swoim to u siebie. Sam wróciłem po prawie 12 latach i jedyne czego żałuję, to że tak późno.
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: jakby w uk z nhs bylo lepiej xD
Co prawda bylam w szpitalu tutaj 2x i faktycznie szpital ok bo w dobrej dzielnicy londynu ale za to GP to jakas masakra xD paracetamol
  • Odpowiedz