Mireczki i Mirunie, małe pytanko mam. Posiadam światłowód od Orange oraz FunBoxa 3.0. Na poddaszu zainstalowany zewnętrzny ONT, router w salonie na parterze podpięty do ONT poprzez RJ45 kablem. Da radę wywalić tego FunBoxa i podpiąć do światłowodu swój router? Problem taki, że ten ich sprzęt ma dramatyczny zasięg u mnie w domu o z chęcią podłączył bym coś w technologi Mesh żeby na wszystkich piętrach był zasięg taki jaki oczekuje. Dziękuję za pomoc ;) #kiciochpyta #orange #informatyka
Da radę wywalić tego FunBoxa i podpiąć do światłowodu swój router?
@ch0pin: Da radę, masz nawet 2 opcje. opcja 1 - podpinasz swój ruter pod kabel z ont i sobie konfigurujesz co i jak chcesz na swoim ruterze. W zależności jakie masz usługi od orange to musisz odpowiednio skonfigurować VLANy na ruterze, żeby to działało z orangem. Twój ruter musi umożliwiać ręczną konfigurację VLANów inaczej nic z tego nie będzie.
@try_catch_finnaly dzięki za odpowiedź :) mam jedynie światłowód bez żadnych dodatkowych usług. Opcja nr 1 wydaje się łatwiejsza do ogarnięcia i bez zbędnych konfiguracji.
@ch0pin: W takim wypadku będziesz musiał skonfigurować chyba tylko jeden VLAN, żeby Internet działał. W internetach jest info jak to zrobić. Jakbyś nie mógł znaleźć albo nie był pewny czy to to, to daj znać to pomogę
#kiciochpyta #orange #informatyka
@ch0pin: Da radę, masz nawet 2 opcje.
opcja 1 - podpinasz swój ruter pod kabel z ont i sobie konfigurujesz co i jak chcesz na swoim ruterze.
W zależności jakie masz usługi od orange to musisz odpowiednio skonfigurować VLANy na ruterze, żeby to działało z orangem. Twój ruter musi umożliwiać ręczną konfigurację VLANów inaczej nic z tego nie będzie.