Wpis z mikrobloga

Wykopki mechanicy, koło trzyma lewe tylne, wymieniłem prowadnice bo chodziły z oporem, po chwili problem wrócił, wymieniłem zacisk, bo tłoczek mimo że wyglądał okej, wkręcał się z silnym oporem, wszystko to rozwiązuje problem na kilka dni i problem wraca, klocki w jarzmie chodzą lekko, wszystko pięknie wyczyszczone, odpowietrzony, w tym wypadku to zostaje tylko przewód do zmiany, czy problemu szukać gdzieś indziej? Zwykła skoda fabia 2 2009r 1.9 tdi

#mechanikasamochodowa #mechanika
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tomekv23: przewód elastyczny na 83,7%. Problem robi się w tym, że po nastu latach guma mająca styk z płynem hamulcowym się rozwarstwia od wewnętrznej strony i zapobiega cofaniu się płynu z zacisku do pompy. Dlatego hamulec można wcisnąć, ale nie odbija. Bardzo powszechna awaria, niezależnie od marki auta.
  • Odpowiedz
@Tomekv23: Znajomy opowiadał że taż walczył z trzymającym hamulcem ręcznym aż na koniec się okazało że zacisk był zużyty tak że przy hamowaniu bakierzyło go w zaciskach (klocek nie był dociskany równolegle). Chociaż jak tak myślę to klocek powinien się zużyć tak że w końcu równomiernie zaczął by przylegać do tarczy,
  • Odpowiedz