Wpis z mikrobloga

Mirki głupie pytanie xD
Mam lapka z wejściem analogowym na 15 pinów (żeńskie jak mniemam), oraz mam monitor z wejściem d-sub na 15 pinów (też dziurki). Mam także kabel z dwoma identycznymi końcówkami, niebieskimi, po 15 pinów igiełek. Czy to znaczy że nie ma różnicy gdzie jest input a gdzie output, podpinam kabel byle jak do tych urządzeń i elo, będzie działać?
Raz tak podłączyłam kompa to telewizora (żeby rodzicom włączać filmy) to w------o mi kompa, bo się okazało że kabel był 'na odwrót' xD
#kiciochpyta #rozowepaski #pytaniedoeksperta #komputery #elektronika
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przy kablach sygnałowych pasywnych video nie powinno mieć znaczenia która wtyczka dokąd jest podłączona.
Kabel VGA (D-SUB ←→ D-SUB) powinien działać jak opisałem.
Gdyby to był np. kabel HDMI → VGA, DisplayPort → HDMI, to by miało znaczenie gdyż aktywna konwersja działa w jedną stronę.

Raz tak podłączyłam kompa to telewizora (żeby rodzicom włączać filmy) to w------o mi kompa, bo się okazało że kabel był 'na odwrót' xD

Co najmniej osobliwe zjawisko. Raczej brzmi jakby pojawiło
  • Odpowiedz
  • 0
@asadasa nie ma znaczenia jak podłączysz kabel. Byłbym jednak ostrożny przy kolejnych próbach z tym telewizorem. Może mieć uszkodzone to wejście d-sub..
  • Odpowiedz
  • 0
@razzor91: zepsuł się, były potem problemy z wyświetlaniem czegokolwiek, blue screen itp. Z tym że tam były chyba inne kable niż w tej sytuacji. Pisałam nawet o tym na Mirko ze 3 lata temu, ale nie chce mi się szukać
  • Odpowiedz
  • 0
@sirpingus: uuu Mirku to chyba właśnie dlatego w------o, bo tamten komp miał analogową dziurę a telewizor chyba hdmi....

Mam kabelek taki jak na zdjęciu niżej. Normalnie bym nie pytała ale to laptop z pracy i nie chcę zepsuć, bo wart jest więcej niż moja wypłata
asadasa - @sirpingus: uuu Mirku to chyba właśnie dlatego w------o, bo tamten komp mia...

źródło: IMG_20240918_232405

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@razzor91: @sirpingus @mohtak koledzy obczajcie proszę, w tym wpisie jest ten w zesniejszy case z kompem który umarł po moich nieudolnych próbach podłączenia go do tv
https://wykop.pl/wpis/45593701/ojciec-chcial-podlaczyc-komputer-do-swojego-samsun
@asadasa +4
Ojciec chciał podłączyć komputer do swojego Samsung Smart tv. Kupił kabel VGA oraz adapter HDMI-VGA, jak mu doradził Pan w media expert. Sęk w tym, że to kabel HDMI-VGA, a nie VGA-HDMI. Tata podłączył wyłączonego kompa do telewizora, włączył kompa, a ten po chwili się wyłączył i chyba
  • Odpowiedz
@asadasa: Nie połam pinów czyli nie wpychaj na siłę i nie zepsujesz. Najwyżej nie zadziała.
Swoją drogą, jak laptop ma tylko VGA i TV ma VGA tylko to chyba musisz bardzo mało zarabiać jak więcej wart niż Twoja pensja. Prościej byłoby po HDMI i lepsza jakość.
  • Odpowiedz
  • 1
@asadasa ten kabelek powyżej na pewno nie jest kierunkowy. Jeśli urządzenia są sprawne to nic się nie stanie. No, może jakość obrazu po analogu nie będzie zachwycająca;)
  • Odpowiedz
@asadasa: No to inna sytuacja, samym kabelkiem tak nie zepsujesz. Ogólnie raczej prościej jest żeby źródło miało wyższej jakości sygnał niż odbiorca (czyli np. laptop HDMI, monitor VGA), aczkolwiek najlepiej to samo. Przejście z VGA do HDMI jest możliwe tylko przez konwenter i jest to mocno średnie rozwiązanie.
  • Odpowiedz
  • 1
@mohtak: dzięki Mirku. Mam nadzieję że zadziała. Jak nie to powiem informatykom, że miły pan z mirko mi kazał podłączyć i to on zepsuł ;)
  • Odpowiedz
uuu Mirku to chyba właśnie dlatego w------o, bo tamten komp miał analogową dziurę a telewizor chyba hdmi....

Mnie to nie przekonuje.

@razzor91: zepsuł się, były potem problemy z wyświetlaniem czegokolwiek, blue screen itp. Z tym że tam były chyba inne kable niż w tej sytuacji. Pisałam nawet o tym na Mirko ze 3 lata temu, ale nie chce mi się szukać

Nie brzmi to na uszkodzenie elektryczne, tylko
  • Odpowiedz
@asadasa: Może jeszcze prościej. Jakie porty sygnałowe (poza VGA) ma laptop?
Hint: Lenovo i Apple swego czasu pakował mini-DisplayPort, wyglądający tak-jakby podobnie do FireWire czy USB-A
  • Odpowiedz
  • 0
@sirpingus: tam przejściówka była problemem. Komp był stary, miał jedynie port analogowy vga. TV miał hdmi. Podłączyliśmy kabel vga do portu vga w kompie, kabel do przejściówki hdmi-vga (która powinna być 'na odwrót', i przetwarzać sygnał z analogowego na cyfrowy, a ta robiła z cyfrowego analogowy), i drugi kabel od przejściówki do portu hdmi w tv. No i wtedy coś się popsulo
  • Odpowiedz
No i wtedy coś się popsulo

@asadasa: ale nie miało prawa się popsuć "od tej przejściówki", nawet jakby była zła.
Jedynie mogło się zepsuć, gdy było podłączane "w zły sposób" - np TV nie miał kabla z wtyczką z bolcem, a komputer tak, lub wszystko było podłączone do listwy z bolcem, ale ona do gniazdk w ścianie bez bolca... I sam moment wtykania wtyczki wywołał niekontrolowane "przepięcie przy wyrównywaniu się
  • Odpowiedz