Aktywne Wpisy

Sonny86 +1139
źródło: scaled_1000024899
Pobierz
klaudia-hadalala +18
Dzisiaj sprzątałem u mamy na strychu. W rogu, za starymi nartami, stała szafa. Ta sama, którą mój ojciec przywiózł na początku lat 90. Nie ruszałem jej od lat. Pamiętałem, że skrywała skarby.
Otworzyłem drzwi i ten zapach. Kurzu, starych gazet i... magii.
• Kasety VHS opisane flamastrem: "Matrix bootleg", "Terminator 2 Polsat", "Wakacje 98". Czasem zastanawiam się, ile razy przewijałem ten "bootleg" ołówkiem, żeby oszczędzić baterie w walkmanie.
• Worek z klockami Lego. Ale nie
Otworzyłem drzwi i ten zapach. Kurzu, starych gazet i... magii.
• Kasety VHS opisane flamastrem: "Matrix bootleg", "Terminator 2 Polsat", "Wakacje 98". Czasem zastanawiam się, ile razy przewijałem ten "bootleg" ołówkiem, żeby oszczędzić baterie w walkmanie.
• Worek z klockami Lego. Ale nie
źródło: IMG_4156
Pobierz

Mam lapka z wejściem analogowym na 15 pinów (żeńskie jak mniemam), oraz mam monitor z wejściem d-sub na 15 pinów (też dziurki). Mam także kabel z dwoma identycznymi końcówkami, niebieskimi, po 15 pinów igiełek. Czy to znaczy że nie ma różnicy gdzie jest input a gdzie output, podpinam kabel byle jak do tych urządzeń i elo, będzie działać?
Raz tak podłączyłam kompa to telewizora (żeby rodzicom włączać filmy) to w------o mi kompa, bo się okazało że kabel był 'na odwrót' xD
#kiciochpyta #rozowepaski #pytaniedoeksperta #komputery #elektronika
Kabel VGA (D-SUB ←→ D-SUB) powinien działać jak opisałem.
Gdyby to był np. kabel HDMI → VGA, DisplayPort → HDMI, to by miało znaczenie gdyż aktywna konwersja działa w jedną stronę.
Co najmniej osobliwe zjawisko. Raczej brzmi jakby pojawiło
Mam kabelek taki jak na zdjęciu niżej. Normalnie bym nie pytała ale to laptop z pracy i nie chcę zepsuć, bo wart jest więcej niż moja wypłata
źródło: IMG_20240918_232405
Pobierzhttps://wykop.pl/wpis/45593701/ojciec-chcial-podlaczyc-komputer-do-swojego-samsun
Swoją drogą, jak laptop ma tylko VGA i TV ma VGA tylko to chyba musisz bardzo mało zarabiać jak więcej wart niż Twoja pensja. Prościej byłoby po HDMI i lepsza jakość.
Mnie to nie przekonuje.
Nie brzmi to na uszkodzenie elektryczne, tylko
Hint: Lenovo i Apple swego czasu pakował mini-DisplayPort, wyglądający tak-jakby podobnie do FireWire czy USB-A
@asadasa: ale nie miało prawa się popsuć "od tej przejściówki", nawet jakby była zła.
Jedynie mogło się zepsuć, gdy było podłączane "w zły sposób" - np TV nie miał kabla z wtyczką z bolcem, a komputer tak, lub wszystko było podłączone do listwy z bolcem, ale ona do gniazdk w ścianie bez bolca... I sam moment wtykania wtyczki wywołał niekontrolowane "przepięcie przy wyrównywaniu się
źródło: comment_gqTcbhDfMkW8DidDjnzlVVYkrKqo8h7J
Pobierz