Wpis z mikrobloga

@baltonoski: prawdopodobnie więcej niż 724cm. Nie wiem czy ktokolwiek jest w stanie policzyć ile dokładnie, ale wody jest więcej niż w '97. Z drugiej stronie wiadomo, czy po drodze by czegoś nie zmiotło i woda nie rozlałaby się na większy obszar i nie wytraciła na ilości.
Jak ktoś byłby w stanie to oszacować to sama jestem ciekawa, proszę mnie zawołać!
  • Odpowiedz
@baltonoski: @baltonoski: Olza, która wpływa do Odry przed samym zbiornikiem w Raciborzu osiągnęła maksymalną wysokość ponad ok. 980 cm, potem wpada do Odry, blokuje się Odra na zbiorniku Raciborskim i potem płynie dalej. Pierwsza stacja za zbiornikiem to Chałupki, których maksymalny poziom wyniósł około 710 cm. Biorąc pod uwagę inne okoliczności że porozlewałaby się i tak powoli po innych miejscach, poziom wody byłby pewnie większy o jakieś 150-200
  • Odpowiedz
@baltonoski: chyba ciężko to policzyć, musiałbyś sprawdzić przepływ wody z Opola do Wrocławia z 97', co jest oczywiście orientacyjną liczbą, bo prawdopodobnie wody teraz było więcej. Niektórzy tu pisali, że na wejściu do zbiornika Racibórz padły rekordy.
Inna sprawa, że to wszystko skumulowane z ujściem Nysy zrobiłoby kompletny r--------l dookoła, rozlało się na dużo większym terenie niż obecnie.
  • Odpowiedz
@majkel3: Wszystko pomyliłeś :) To nie rzeka Olza miała poziom 980 tylko rzeka Odra w miejscowości Olza na moście, droga krajowa 78. Zbiornik Racibórz zaczyna się stacją Krzyżanowice (rzeka Odra). Jest tam obecnie 836 cm. Stacja Chałupki jest wyżej od wspomnianej stacji Olza, na granicy z Czechami.
Pierwszą stacją za zbiornikiem Racibórz, jest Racibórz miedonia.
  • Odpowiedz