Wpis z mikrobloga

Bry, straciłem tu kilkuletnie konto przez starego maila. ( ͡° ͜ʖ ͡°) jestem devopsem.
Czy sztaby kryzysowe albo nawet zwykli wolontariusze mają system geoinformatyczny do śledzenia zniszczeń, zgłaszania wymaganej pomocy?
Jest chętny ktoś takie coś napisać po nocach po pracy? Wiecie, gdzie potrzebne sprzątanie, gdzie remont, gdzie jakieś materiały budowlane, narzędzia czy opieka.
Wiecie, Django czy tam coś na tyle, z przodu jakiś prosty jak cep leafletJS, logowanie Facebookiem, googlem albo Apple, infra na AWSie. Mapa podkładowa z OSM
Potrzebni programiści, jakiś analityk, ktoś z urzędu kto zna procedury itd.
Nie wpieprzać się wojsku i PSP w robotę, ale uzupełnić lukę i skatalogować zniszczenia i systematycznie odhaczać. Wiecie, żeby poznać skalę

#programowanie #programista15k #powodz #openstreetmap #opensource #webdev
Cc @JustJoinIT
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szpadel_bojowy: problemem nie jest dostępnośc narzędzi, a czas potrzebny na ich ogarnięcie. Mam w urzędzie od niedawna dostęp do narzędzi esri i próbujemy to wdrożyć do ewidencji zniszczeń, czy się uda to zobaczymy ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@szpadel_bojowy: Najprostsza baza sql + najprostszy interface zrobiony w 2 godziny. Logowanie nie jest potrzebne, skoro i tak ludzie będą mogli duplikować rekordy.
Nie trzeba tego całego szajsu o którym piszesz. Mam nadzieję, że pomogłem
  • Odpowiedz
Mapa w Google Maps - myślę, żeby właśnie nie pisać czegoś coś już istnieje - chodzi o możliwość edycji z możliwością połączenia człowiek - wpisy. Bez tego pojawi się spam. Chodzi też o prostotę w użyciu
  • Odpowiedz
No właśnie nie chce duplikować systemów bo to bez sensu, ale myślę żeby nie łapać wielu srok za ogon - lista funkcjonalności musi być dość krótka i dobrze zdefiniowana i do ogarnięcia dla przeciętnego użytkownika Facebooka
  • Odpowiedz
@JustJoinIT: o, nie spodziewałem się odpowiedzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na razie potrzebuje 12-24 godzin aby ogarnąć technikalia i zebrać feedback, podyskutować. Ewentualnie rzucić w eter info czy ktoś z „programistow15k” jest na terenach dotkniętych powodzią i czy widzą w tym sens - szkoda uszczęśliwiać ludzi na siłę. A ktoś z głową na karku, sznytem IT i będący na miejscu byłby na wagę złota
  • Odpowiedz
Na razie potrzebuje 12-24 godzin aby ogarnąć technikalia i zebrać feedback, podyskutować. Ewentualnie rzucić w eter info czy ktoś z „programistow15k” jest na terenach dotkniętych powodzią i czy widzą w tym sens - szkoda uszczęśliwiać ludzi na siłę. A ktoś z głową na karku, sznytem IT i będący na miejscu byłby na wagę złota

@szpadel_bojowy: Jesteśmy czujni! ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz