"Piszą do nas przerażeni mieszkańcy Stabłowic, z pytaniem, dlaczego do ochrony Stabłowic nie zostały przydzielone żadne służby? A po drugiej stronie Bystrzycy, w Marszowicach, pracują: wojsko, straż pożarna, policja, prezydent Wrocławia itd. No więc - nie wiemy. Sprawdziliśmy przekroje rzeźby terenu, z których wynika, że Marszowice leżą na podobnej wysokości, lub są nawet delikatnie lepiej zabezpieczone wałami (wyższe) niż po stronie Wrocławia. Ponadto, zabezpieczenia służby wykonują już od kilku dni, zanim woda się pojawiła. Dopiero dziś biuro prasowe Wrocławia wydało natomiast żenujący komunikat pt. 'Widząc zaniepokojenie mieszkańców Stabłowic Informujemy, że na miejsce wysłani zostali żołnierze oraz Straż Pożarna. Dowożone są też worki z piaskiem.'. Mieszkańcy do dziś byli pozostawieni sami sobie. Hydroportal również potwierdza, że nie ma drastycznej różnicy w wysokościach po oby stronach Bystrzycy...z lekką na niekorzyść Stabłowic. Mieszkańcy natomiast informują na różnych forach, że w Marszowicach mieszka 'śmietanka' wrocławskich urzędników i polityków, oraz ktoś z Komendy Głównej Policji Wrocławia. To należy oczywiście zweryfikować, ale mowa o osobach takich jak: b. Wiceprezydent Maciej Bluj, były wiceprezydent Michał Janicki, były marszałek województwa, Rafał Jurkowlaniec, Elżbieta Urbanek (dyrektorka magistrackiego Departamentu Infrastruktury i Gospodarki) czy Piotr Przewłocki, pierwszy prezes Aquaparku. Panie Donald Tusk, jeśli te informacje się potwierdzą, to chyba skończy się śledztwem prokuratury? Nie ma równych i równiejszych, prawda? Oczekujemy rzetelnego śledztwa w tej sprawie."
@dlajego: XXIw. a ludzie dalej nie kumaja ze ludzie z kasa, wladza i kontaktami zawsze beda miec lepiej :P niech sie ciesza ze po drodze troche sie rozlalo, byc moze przypadkowo
@dlajego: Jeżeli okaże się to prawdą to powinien być skandal i osoba odpowiadająca za rozdysponowanie służb powinna zostać pociągnięta do odpowiedzialności karnej.
@quescik1: Oby, również w nocy przerzucałem worki na wale kilka km powyżej Marszowic / Stabłowic. Masa Ludzi, ale ani jednej ze służb. Oni wszyscy byli w Marszowicach, my tylko słyszeliśmy przejeżdżające na b-----h wozy :)
@dlajego: uwielbiam te wasze teorie spiskowe, jeszcze do tego przeklejane z fejsa. Mieszkałem na osiedlu SS2 i jako jeden z pierwszych kupowałem tam mieszkanie. Sprawdzałem wykres wody stuletniej i nawet w 97 roku woda nie przelała się w stronę dzisiejszego osiedla. Przelała się w drugą stronę na pola. Po prostu dlatego, że tam jest niżej. I tak też się stało. Widać to nawet na zdjęciu z posta FB XD Mało
Sprawdziliśmy przekroje rzeźby terenu, z których wynika, że Marszowice leżą na podobnej wysokości, lub są nawet delikatnie lepiej zabezpieczone wałami (wyższe) niż po stronie Wrocławia.
@dlajego: rozwiniesz co to znaczy podobna wysokość jeśli chodzi o wysokość nad poziome. No śmiało, ile metrów różnicy to jest podobna wysokość? Metr? Dwa? Trzy metry? Dwa metry i już Ciebie woda zalała.
A teraz zamiast wklejać papaja zobacz sobie mapę i sprawdź podobną wysokość
@ipkis123: No i widze, zabudowania na osiedlu malowniczym są na 117 a po stronie Stabłowic na 115
@typiczna_autentykacja Nie wjeżdżałem na Stabłowice więc nie wiem do końca co tam było robione ale jak mieszkańcy tak masowo brzęczą to coś musi w tym być. Możnaby rozwinąć temat nawet do zasadności kupowania tam mieszkań czy domów ale dla mnie nie to jest solą w oku, tylko to że zamiast rozłożyć pomoc,
@dlajego ponieważ mieszkańcy się boją i chcą coś zrobić koniecznie, żeby się chronić. To zrozumiałe. Zresztą rozmawiałem z nimi i oni tak samo uważają jak ja. Twierdzą po prostu, że chcą coś zrobić, dmuchać na zimne. Wojsko do nich dołączyło jak już zostały zabezpieczone najbardziej krytyczne do wylania punkty. I to było bardzo słuszne. Najpierw pracujemy tam gdzie największe niebezpieczeństwo, potem uzupełniamy resztę. A nie jakaś wyliczanka polityków z Marszowic. Błagam
"Piszą do nas przerażeni mieszkańcy Stabłowic, z pytaniem, dlaczego do ochrony Stabłowic nie zostały przydzielone żadne służby? A po drugiej stronie Bystrzycy, w Marszowicach, pracują: wojsko, straż pożarna, policja, prezydent Wrocławia itd.
No więc - nie wiemy. Sprawdziliśmy przekroje rzeźby terenu, z których wynika, że Marszowice leżą na podobnej wysokości, lub są nawet delikatnie lepiej zabezpieczone wałami (wyższe) niż po stronie Wrocławia. Ponadto, zabezpieczenia służby wykonują już od kilku dni, zanim woda się pojawiła. Dopiero dziś biuro prasowe Wrocławia wydało natomiast żenujący komunikat pt. 'Widząc zaniepokojenie mieszkańców Stabłowic Informujemy, że na miejsce wysłani zostali żołnierze oraz Straż Pożarna. Dowożone są też worki z piaskiem.'. Mieszkańcy do dziś byli pozostawieni sami sobie.
Hydroportal również potwierdza, że nie ma drastycznej różnicy w wysokościach po oby stronach Bystrzycy...z lekką na niekorzyść Stabłowic.
Mieszkańcy natomiast informują na różnych forach, że w Marszowicach mieszka 'śmietanka' wrocławskich urzędników i polityków, oraz ktoś z Komendy Głównej Policji Wrocławia. To należy oczywiście zweryfikować, ale mowa o osobach takich jak: b. Wiceprezydent Maciej Bluj, były wiceprezydent Michał Janicki, były marszałek województwa, Rafał Jurkowlaniec, Elżbieta Urbanek (dyrektorka magistrackiego Departamentu Infrastruktury i Gospodarki) czy Piotr Przewłocki, pierwszy prezes Aquaparku.
Panie Donald Tusk, jeśli te informacje się potwierdzą, to chyba skończy się śledztwem prokuratury? Nie ma równych i równiejszych, prawda?
Oczekujemy rzetelnego śledztwa w tej sprawie."
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1061140699348265&id=100063570343118&rdid=saWVBALh5rDEEFCo
#wroclaw #stablowice #powodz #patologiazmiasta #k-------e
Niech się cieszą, że Jaca jeszcze nie rozkopał po kryjomu wału na Stabłowice w celu ratowania Marszawoic.
Mało
Komentarz usunięty przez autora
@dlajego: rozwiniesz co to znaczy podobna wysokość jeśli chodzi o wysokość nad poziome. No śmiało, ile metrów różnicy to jest podobna wysokość? Metr? Dwa? Trzy metry? Dwa metry i już Ciebie woda zalała.
A teraz zamiast wklejać papaja zobacz sobie mapę i sprawdź podobną wysokość
@typiczna_autentykacja Nie wjeżdżałem na Stabłowice więc nie wiem do końca co tam było robione ale jak mieszkańcy tak masowo brzęczą to coś musi w tym być. Możnaby rozwinąć temat nawet do zasadności kupowania tam mieszkań czy domów ale dla mnie nie to jest solą w oku, tylko to że zamiast rozłożyć pomoc,