Aktywne Wpisy

Leżę se w gnieździe i myśle co robić w akompaniamencie kropli deszczu uderzającego o tarp ( ಠ_ಠ)
#zlomkiemprzezswiat
#zlomkiemprzezswiat
źródło: image_picker_2585A658-FB14-4299-8D63-B74EBC0C080E-817-00000012E8007B1A
Pobierz
bar125 +20
To już chyba wiem kto nam zafunduje kolejnego czarnego łabędzia wkrótce
#gielda
#gielda
źródło: 63de6798e0efd59117260017c52e39f903625e82f6feed2396731cc742b321ae
Pobierz

Trochę nie rozumiem tych schematów IMGW dla stacji Trestno przed Wrocławiem. To w ostatnich dniach zmienia się chyba "losowo" lub z nałożeniem jakiegoś filtra typu "wypłaszczamy, bo możemy". Patrząc na historię pomiarów:
- rok 1997 na stacji pomiarowej Oława - rzeka Oława 415 cm, rzeka Odra 766 cm.
- rok 2024 na stacji pomiarowej Oława - rzeka Oława 396 cm, rzeka Odra 740 cm (tendencja wzrostowa, nadal na obu rzekach)
Na ten moment prognozy na stacji Trestno na rzece Odra są dobre, a nawet bardzo patrząc co do tej pory ta powódź zrobiła w Polsce. Załóżmy obecny max na wyliczeniach to 560 cm. I oczywiście z tego się bardzo cieszę, nie chcę żadnej powtórki z 1997 lub 2010 roku. Ale... w głowie pojawia mi się pytanie: gdzie podzieje się ta woda ze wskazań z miasta Oławy?
Jak rozumiem fala ma zostać wypłaszczona przez trzy poldery suche:
- Oława-Lipki - polder już działa, jaz znajduje się przed stacją pomiarową Oława, fala została zmniejszona pewnie o kilkadziesiąt centymetrów, gdyby nie on stacja w Oławie pewnie pokazałaby ponad poziom z 1997 roku i miasto byłoby bardziej zagrożone
- Blizanowice-Trestno - polder czeka chyba jeszcze na otwarcie, pojemność 3,8 mln m^3
- Oławka - w dolinie rzeki Oława, jak rozumiem ma połączenie z równoległym do siebie polderem Blizanowice-Trestno i ma pojemność 12 mln m^3.
Nie wiem czy dobrze liczę, ale przy przepływie średnim 1000 m^3/s w rzece Odra w dzień przez Trestno może przepłynąć 86,4 mln m^3 wody. Nie wiadomo ile przepłynie średnio przez Oławę w okolicach Wrocławia - szkoda że nie ma tu żadnej stacji pomiarowej...
Czy od 1997 tak bardzo poprawił się sposób wpływania rzeki do miasta? Rozumiem że PRZEZ miasto woda przepłynie sobie na luzie, przygotowana jest na o wiele większy przepływ i poziom wody, ale co ma się stać z tą wodą przed miastem? Trochę tego nie kapuje...
A dlaczego o to pytam? Bo właśnie mieszkam przed Wrocławiem XD
#wroclaw #powodz #hydrologia #imgw
@trzypotrzy: machającypapież.jpg
@trzypotrzy: Też tego nie rozumiem. Dodam także że według wczorajszej prognozy IMGW dzisiaj rano w Żaganiu rzeka Bóbr miała mieć 650 cm. Obecnie ma 750 cm i dalej wzrasta.
Wojnów here. Nie mam pojęcia jak ten model to liczy
źródło: image
PobierzW Oławie fala ma być bliska tego z 97'
w Trestnie już dużo niżej
ale za Wrocławiem w Brzegu dolnym Odra ma mieć znów poziom z 97' niemalże
Więć faktycznie chyba kwestia regulacji koryt i węzłą wodnego we Wro
Jedynie co mi przychodzi do głowy to ze ten model nie uwzględnia czegoś (np tych polderow). Dlatego dla Trestna wprowadzili ręczna prognozę bo najwiecej ludzi na to patrzy. Brzeg dolny olali i pokazuje tak jak wcześniej. Bez podmianki na ręczna prognozę pewnie Trestno by pokazywało 800+ i byłaby panika.