Wpis z mikrobloga

Siema pięknisie. Chce sobie ustawić tygodniową rutynę pielęgnacyjną na twarz. Mam sporo kosmetyków, które mi kiedyś znajoma polecała, ale teraz nie wiem co i jak używać, więc zapytałem chata żeby mi ułożył jakiś plan tygodniowy. Wstawiam spis kosmetyków, plan, który mi wypluł chat i prośba abyście doradzili, czy te konkretne kosmetyki są ok, czy plan jest sensowny i czy nie ma jakiegoś overkilla w tym wszystkim. A może coś jeszcze warto dodać?

Kosmetyki:
Pianka do mycia twarzy - soraya plante
tonik - soraya plante
krem nawilżający dzień/noc - dermika 100% for men
nawilżające serum booster - tołpa strefa t
SPF 50 - kolastyna
niacynamid 10% - revox
peptydy 10% - revox
kwas salicylowy 2% - revox
kwas glikolowy 10% - nacomi
retinol - będę zamawiał z basiclaba 0,5% i 1% zaczynając od tego słabszego
mam jeszcze pastę tołpa złuszczającą z węglem aktywnym, ale chyba sobie ją odpuszcze, chat mówi, że moge naprzemian z kwasami, ale niekoniecznie

Tygodniowa rutyna

#kosmetyki #skora #pielegnacja #uroda #rozowepaski #looksmaxing
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Piks0n: kwas salicylowy Revox mega się klei ale biorąc po uwagę że możesz go zmyć po 7 minutach nada się.
Nie widzę potrzeby używania kwasu glikolowego, szczególnie firmy Nacomi która potrafi przekłamać składy.
Spf do wymiany na pewno ale ja bym poleciła Loreal z vit C albo ciut słabszy Muldream bo mnie np Holika szczypie w oczy.
Kremy for man też raczej bym odpuściła - Fajne ma Orientana.
  • Odpowiedz
  • 0
@daddyissues_:
- Kwasów nie trzeba zmywać z tego co sprawdziłem, one mają się wchłonąć, a na nie potem nakładam nawilżające. Ważne żeby na drugi dzień SPF użyć.

- Co do glikolowego:
Dlaczego warto używać obu kwasów?
Kwas glikolowy działa lepiej na powierzchni skóry, więc pomoże Ci wyrównać koloryt i teksturę, zmniejszyć widoczność drobnych zmarszczek i
  • Odpowiedz
@Piks0n: Tak ale jak się klei to nie jest to przyjemne a akurat kwas salicylowy nie działa aktywnie dłużej niż 7 minut. Tu jedynie patrzyłam na odczucia- jak Tobie nie przeszkadza to tylko lepiej.

Możesz spróbować z dwoma ale pilnuj bariery hydrolipidowej. Nie warto też przesadzać z kwasami w szczególności na początku bo to może po prostu być dużo. Mnie osobiście po takiej kombinacji koszmarnie wysypuje natomiast wiadomo że nie
  • Odpowiedz
@Piks0n @daddyissues_ a to mozna te kwasy przy retinolu? I czy jest to lepsza opcja niz sam retinol?

Ja stosuje oczyszczenie+nawilzenie+spf rano i wieczorem oczyszczenie+retinol+nawilzenie
I tak w sumie od 2 lat ponad jakos. Jestem na 2 proc retinolu.

Slyszalem o tretynoinie, ze jest lepsza niz retinol, ale w pl nie ma
  • Odpowiedz