Wpis z mikrobloga

myślisz że helikopterami nie latają nad zbiornikam

@bardzomalyczlowiek: Nie zdajesz sobie sprawy jakie możliwości obserwacji ma głowicą optoelektroniczną Wescam MX-15 EO/IR w którą wyposażony jest dron TB2.
Więc to pytanie jest po prostu głupie i świadczące o tym że wypowiadasz się o sprawach o których nie masz pojęcia.
  • Odpowiedz
  • 0
@hurraoptymizm: ale według ciebie od piątku nad każdym zbiornikiem krążył helikopter? Nawet jak Sutryk puścił fejka to im zajęło 30 min bo musieli prosić policje, żeby tam podlecieli, bo mieli helikopter najbliżej.
  • Odpowiedz
Nie zdajesz sobie sprawy jakie możliwości obserwacji ma głowicą optoelektroniczną Wescam MX-15 EO/IR w którą wyposażony jest dron TB2.

Więc to pytanie jest po prostu głupie i świadczące o tym że wypowiadasz się o sprawach o których nie masz pojęcia.

@Thorkill: Uratuje tonących ludzi? Wyląduje i udzieli pomocy? Czy tylko popatrzeć przez nią można, bo jak rozumiem nawet ostrzeżeń głosowych nie emituje. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@hurraoptymizm: Tu masz film sprzed 9 lat który pokazuje jej możliwości. Nie znalazłem nowszych. Należy zakładać że została od tego czasu wielokrotnie udoskonalona i jej możliwości są obecnie jeszcze większe.
Thorkill - @hurraoptymizm: Tu masz film sprzed 9 lat który pokazuje jej możliwości. N...
  • Odpowiedz
@JanKremovski: Jak nie mają włączonych transponderów to ich nie widać. A między Kłodzkiem a Nysą oraz między Brzegiem a Oławą strefy zamknięte dla lotów (można sobie sprawdzić na mapach PANSA), właśnie dlatego, że non stop coś tam lata związanego ze służbami.
  • Odpowiedz
@bardzomalyczlowiek dron lepszy, człowieka z wody nim nie wyciągniesz, za to do obserwowania wałów i szukania ludzi w IR jest w sam raz. Dodatkowo godzina lotu drona jest tańsza niż godzina lotu helikoptera. Ja sam się wczoraj mocno dziwiłem czemu nie używają dronow do pilnowania stanu wałów i zbiornikow
  • Odpowiedz