Wpis z mikrobloga

#powodz #polska

Jaki jest sens odbudowy Kłodzka? Koszt to ponad 100.000.000 PLN.
Nie lepiej skorzystać z okazji i to miasto całkowicie zburzyć i przesiedlić ludzi w inne miejsce? Skoro za 5 lat znowu ma ich zalać bo będzie kolejna powódź tysiąclecia?
Marnowanie pieniędzy!
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bronek-adam: Uważam, że w wielu miejscach warto byłoby rozważyć coś takiego, że ludzie mają opcję albo dostają powiedzmy 100-200 tys. zł i robią remont, albo godzą się na przesiedlenie. Normalnie sfinansować po prostu w wyżej położonych terenach budowę osiedla i tam tym ludziom dać dach nad głową. Albo, albo. I oczywiście nie na własność, tylko na zasadzie wynajmu za grosze.
  • Odpowiedz
@L2tracz: Co w tym śmiesznego? Przecież zniszczonego domu i posesji nikt im nie odbiera. Mogą tam postawić budę z lodami, hotelik, parking, co chcą. Ubezpieczyć mogą.
  • Odpowiedz
położonych terenach budowę osiedla i tam tym ludziom dać dach nad głową. Albo, albo. I oczywiście nie na własność, tylko na zasadzie wynajmu za grosze.

@balrog84: już widzę jak ty byś się zgodził na taki układ. Oddaj dom i ziemię a w zamian będziesz mógł wynająć mieszkanie xD
  • Odpowiedz
@assninja: Przecież mówię, że niczego nie oddają. Po prostu pomoc zamiast kasy dajemy ci klucze do mieszkania i możesz mieszkać jak w TBSach. A co zrobisz z ruiną to twoja sprawa.
  • Odpowiedz
I oczywiście nie na własność, tylko na zasadzie wynajmu za grosze.

@balrog84: Czemu nie na własność? xD Akurat w tym przypadku, to powinni te mieszkania dostać, a jeśli na wynajem, no to te 100-200k odszkodowania
  • Odpowiedz
@stanleymorison: A dlatego, że pomoc z budżetu to nie jest z kieszeni Tuska czy Jarka, tylko to idzie z naszych pieniędzy, to są ogromne środki, bo gdy mowa o miliardach, mowa o równowartości dajmy na to kosztu wybudowania kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu specjalistycznych szpitali.

Dlaczego fakt wystąpienia powodzi, ma być powodem, aby z naszych środków budować komuś i dawać w prezencie mieszkania czy domy? Nie chodzi o to żeby nie
  • Odpowiedz
@bronek-adam: @SzybkiBLN @balrog84

Tak, zajebiste. Juz oddaje swoj dom, dzialke, przestrzen, moja WLASNOSC zeby sie przeprowadzic do bloku/mieszkania/osiedla jak jakis robak xD i jeszcze to nie bedzie moje tylko mam se wynajac XDDD mozgi z wykopu

Jak bym mieszkal na tych terenach i dostal takie ultimatum to do nastepnej powodzi bym recznie szpadlem sam se usypal wal przeciwpowodziowy wokol chalupy

Jedyna dyskusja o przesiedleniu to prosze mi dac
  • Odpowiedz
@Messix: Nigdzie nie pisałem o oddaniu czegokolwiek, pisałem o zrzeczeniu się tej pomocy 200k na rzecz kluczy (prawa do mieszkania dożywotnio) do mieszkania zapewnionego przez miasto / powiat. To co zrobisz ze swoją działką i domem w ruinie to twoja sprawa, ale nie dostaniesz na remont z budżetu. I chodziło mi o tych szczególnie mieszkających w samej rzece praktycznie.

Rozdawanie kasy z budżetu na remont domów, które za 25 lat
  • Odpowiedz
@bronek-adam: 100 milionów na 25 tysięcy ludzi? To wychodzi 4k na głowę. Trzyosobowa rodzina będzie mogła sobie pozwolić na piękny nanoapartament 1m^2, ale pod warunkiem, że będzie to w jakimś powiatowym bez pracy.
  • Odpowiedz