Aktywne Wpisy
Hej, do końca tygodnia pracuje w większym januszeksie biurowym. Po oznajmieniu swojej decyzji o zmianie pracy większość się na mnie obraziła i skazała na ostracyzm "społeczny" na ostatnie dni mojej pracy. Mam wrażenie że w takich firmach większość załogi to ofiary syndromu sztokholmskiego. Proponowałem że dokończę swoje sprawy do końca miesiąca, ale szefowa się obraziła i kazała zawijać mandzur wcześniej. Chęć zarabiania więcej niż 4000 netto to jest obraża majestatu dla "królowej"
wrukwiony +370
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Załóżmy hipotetycznie, że mam 2.5mln złotych
Chce kupić nieruchomość
Kosztuje ona 1.2mln
Przychód załóżmy na poziomie 70k msc
Pieniądze załóżmy, że ulokowane mam w akcjach obligacjach etfach itp
Co ma więcej sensu
Pozbawić się połowy pieniędzy
Czy wziąć kredyt i sobie to spłacać np w 7 lat, a akcje i resztę trzymać?
#nieruchomosci #finanse #kredythipoteczny #kredyt #gielda #rozkminy #inwestycje #pieniadze
Wydaje mi się, że kredyt na normalnych warunkach nie ma sensu, bo warunki są tak dziadowskie, że nie wiem jaka inflacja musiałaby być, żeby to zrekompensować.
Jeśli chodzi o zakup to bym poczekał, bo jest zapaść teraz na nieruchomościach i sprzedający muszą zacząć spuszczać z tonu.
Pozdrawiam,
Spadkowitzch
W kwocie 1.2mln
Mamy ratę 18k
Do spłaty wychodzi około 1.5m
300k nas kosztuje taka przyjemność
A sprzedaż akcji nie była brana do końca pod
@jimmyF: wszystko zależy od timingu. Ale jeżeli mówilibyśmy o przeszłości to zawsze akcje > nieruchomości. Natomiast czy ta nieruchomość jest do kupienia jako mieszkanie do życia? Czy do spekulacji?
@jimmyF: Opłacalność jednego lub drugiego wariantu zależy od stopy zwrotu z posiadanych instrumentów finansowych. Pamiętać należy o podatku belki. Niestety, ale porównać można tylko dane historyczne, nie wiadomo, czy w przyszłości wyniki portfela będą identyczne. Kredyt hipoteczny jest bardziej elastycznym rozwiązaniem ze względu na możliwość nadpłat i wcześniejszej całkowitej spłaty na wypadek gorszych wyników
Chatgpt 4o robi ciekawe wyliczenia na ten temat od reki. Nawet srednie dane prognoz z d--y bierze xD
Przy takim scenariuszu są dwie opcje, które rozważasz:
1. Kupno nieruchomości
@jimmyF: Powiedz, że to nie 55-metrowa klitka na Chrzanowie
Że woli wziąć kredyt niż wydać gotówkę
Tak, nigdy nie kupuję za gotówkę ale to kwestia opłacalności (mam tanie kredyty).
W tym wypadku trzeba policzyć co przyniesie większy zysk.