Aktywne Wpisy
_Beskid_ +47
Tak gadacie na górali, że gwara, że muzyki góralskiej słuchać się nie da. A tak naprawdę jesteśmy kwintesencją polskiego chrześcijaństwa, szczerze wierzymy, regularnie chodzimy na msze święte, żyjemy dobrze z księdzem proboszczem, mamy w domu religijne obrazy i inne symbole wiary, wszyscy we wsi przyjmują księdza, nie ma że ktoś jest niewierzący czy innego wyznania. Szanujemy się.
JamAnonim +44
Jak to jest że później przychodzi epidemia: nie ma żadnego planu wszyscy wymyślają na bieżąco.
Przychodzi wojna u sąsiadów: wszystko na bieżąco.
Przychodzi powódź (identyczna jak w 97): plany wymyśla się na poczekaniu
Wydawalo mi się ze za to ci ludzie biorą pieniądze by wymyślać tam scenariusze, tworzyć mozliwie najlepsze drzewa decyzji i checklisty i na ich podstawie prowadzić ćwiczenia.
Naprawdę nikt nie pomyślał ze warto przygotować procedurę na coś takiego jak epidemia czegoś grypopodobnego albo powódź choćby po to żeby leżała w szafie? Xd
#powodz #wroclaw
sytuacja jest dynamiczna i nikt nie ma działającej szklanej kuli by Ci w poniedziałek napisać jaka fala będzię w piątek o 16:00 i żeby nić się nie zmieniło absolwencie chłopskiego rozumu
Procedur nie ma i nigdy nie było w tym kraju. Dzialamy doraźnie i ludzie potrafią się sami zorganizować. Władza niestety nawet nie potrafi użyć prawidłowo ALERTÓW RCB.
Każdy kto pracował w jakiejkolwiek sensownej firmie wie, że na wszystko mają być procedury. Nawet w pieprzonej knajpie czy restauracji na poziomie masz jasno rozpisane jak
@Darth_Gohan: this, w zeszłym tygodniu srali tymi alertami co 5 minut a jak faktycznie potrzebny jest spójny i regularny przekaz to c--j, cisza - dowiedzcie się od nippleroara z fb XD
@2-aminopirydyna: No mają. W innym miejscu pisałem.
Mieli tydzień. Przygotować prosta stronę z informacjami jak niżej i wsylać alertem RCB link bylo za trudno:
- jak się przygotować
Jakby opróżnili w czas przed nadejściem fali to prawdopodobnie nie byłoby takich strat.
Caly czas nawijają nazwami miejscowości, trzeba sprawdzać która wyżej która niżej w nurcie rzeki.
Powinno być jasne źródło informacji dla ludzi co się dzieje i gdzie mogą szukać pomocy. Nawet niech to bedzie link do FB, ale niech to działa.
mają stronę IMGW. Mogą ją pokazywać ale to trzeba pomyśleć.
@Darth_Gohan: obywatele tego kraju w większości tego nie rozumieją. Nieliczni coś tam pitolą o "dynamicznej sytuacji", co jest tylko częściowo prawdą. Jasne, nie da się przygotować na każdą katastrofę i nikt nie uniknie popełnienia błędów.
No, ale jak u nas są zaskoczeni, że woda jest spuszczana ze zbiornika w Mietkowie bo to jest Tauronu to co ja mam powiedzieć.
Na pewno