powie ktoś dla mnie jak konkretniej działa polder Racibórz, konkretniej jak przyjmuje wodę - czy jest jakimś kanałem połączony z Odrą i dopiero jak otworzy się zbiornik, część pływu rzeki wpada w ten kanał i wpada do zbiornika, a następnie jest wypuszczana innym kanałem, kiedy już się uspokoi?
@Viado przeglądając zdjęcia Google maps mam zryty beret bo zbiornik wydaje się otwarty od południa - to jest zwykły most, nie zapora, i nie mogę tego zrozumieć
@kotlet_schabowy_panierowany ok, czyli rzeka przepływa przez zbiornik i jeśli jest zagrożenie powodzią, zaporę na wylocie przymyka się, żeby woda się piętrzyła, aż rzeka się nie uspokoi lub zbiornik się nie zapełni?
przeglądając zdjęcia Google maps mam zryty beret bo zbiornik wydaje się otwarty od południa - to jest zwykły most, nie zapora, i nie mogę tego zrozumieć
@powodzenia: Musi być otwarty od południa bo jakoś woda musi wlecieć. Przecież rzeka płynie w dół, na dole są wały a na górze nie ma i tak się ta woda łapie :)
We Wrocławiu stosują już podwójne słupki, by powstrzymać kierowców przed zajęciem każdego możliwego metra kwadratowego ( ͡º͜ʖ͡º) #wroclaw #samochodoza #slupkoza
powie ktoś dla mnie jak konkretniej działa polder Racibórz, konkretniej jak przyjmuje wodę - czy jest jakimś kanałem połączony z Odrą i dopiero jak otworzy się zbiornik, część pływu rzeki wpada w ten kanał i wpada do zbiornika, a następnie jest wypuszczana innym kanałem, kiedy już się uspokoi?
macie jakieś fajne fotki obrazujące to?
powodzenia
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz@powodzenia: Od południa jest polder Buków.