Wpis z mikrobloga

Mirki,
Wykonałem analizę aktualnej sytuacji hydrologicznej na stacjach, szczególnie skupiając się na obszarze Wrocławia. Już wczoraj informowałem o możliwości zalania Wrocławia, a dziś moje stanowisko pozostaje niezmienne.

Poniżej znajdują się dane hydrologiczne z IMGW dotyczące poziomów wód rzek wpływających do Wrocławia:
‎1.Stacja Borów (rzeka Ślęza):‎
‎ – rekord z 2006r. 366cm
‎- obecnie 377cms
‎- przewidywane 402cm‎
‎2. Stacja Jarnołtów (rzeka Bystrzyca):‎
‎- rekord z 1997r. 347cm‎
‎- obecnie 299‎
‎- przewidywane 347‎
‎3. Stacja Zbytowa (rzeka Widawa): ‎
‎- rekord z 1982r. 430cm‎
‎- obecnie 356cm
‎- przewidywane 360cm
‎4. Stacja Zborowice (rzeka Oława):‎
‎- rekord z 1997r. 376cm‎
‎- obecnie 345cm
‎- przewidywane (błąd na stronie IMGW, zaniżony wykres) trend +- 400cm‎
‎5. Stacja Skorogoszcz (rzeka Nysa Kłodzka):‎
‎ – rekord z 1997r. 562cm‎
‎- obecnie 498‎
‎- przewidywane 557cm
‎6. Stacja Dobra (rzeka Biała):‎
‎- rekord z 1940r. 411cm
‎- obecnie 340cm‎
‎- przewidywane (błąd na stronie IMGW, zaniżony wykres) trend +- 360cm‎
‎7. Stacja Racławice Śląskie (rzeka Osobłoga):‎
‎- rekord z 1997r. 438cm
‎- obecnie 399cm
‎- przewidywane 350cm
‎8. Stacja Ruda Kozelska (rzeka Ruda):‎
‎- rekord z 2010r. 392cm‎
‎- obecnie 333cm
‎- przewidywane 332cm
‎9. Stacja Racibórz Miedonia (rzeka Odra):‎
‎- rekord z 1997r. 1045cm
‎- obecnie 746cm‎
‎- przewidywane 727cm
‎10. Stacja Koźle (rzeki Odra, Bierawka, Ruda):‎
‎- rekord ‎z 1997r. 947cm
- obecnie 540cm
- przewidywane 556cm

Prognozy IMGW wydają się zaniżone. Z każdą aktualizacją prognozy nie zgadzają się z rzeczywistymi danymi, które obserwujemy. Sytuacja we Wrocławiu jest bardziej niepokojąca niż w 1997 roku, ponieważ większość rzek, które dopływają do miasta, osiąga rekordowe poziomy a stan w stacji Koźle musiałem aktualizować dwukrotnie pisząc ten tekst – i za każdym razem dane wskazywały na pogorszenie sytuacji.

Mimo że zbiornik Racibórz Dolny działa, wciąż zrzuca on ogromne ilości wody do Odry. Poziom wody w Raciborzu wynosi obecnie 750 cm – o 3 metry mniej niż rekord z 1997 roku, ale wciąż jest to ogromna ilość wody. Nawet jeśli zbiornik Racibórz Dolny łagodzi napływ wody z Odry, pozostałe rzeki prowadzące do Wrocławia osiągają niebezpieczne stany.

Warto pamiętać, że niedawna rekordowa susza w Polsce wywołała tzw. „efekt wanny”. Gleba, zwłaszcza na Dolnym Śląsku obecnie ma bardzo niską zdolność do absorpcji wody. Jest to spowodowane tym, że sucha gleba twardnieje i traci swoją przepuszczalność. W normalnych warunkach gleba działa jak gąbka, wchłaniając nadmiar wody deszczowej i stopniowo ją oddając. Jednak obecnie, po długotrwałej suszy, wody gruntowe nie są w stanie przyjąć dużej ilości wody z opadów i rzek, co prowadzi do gwałtownego podnoszenia się poziomów rzek i tworzenia lokalnych zalań.

Moim zdaniem, zagrożenie powodziowe we Wrocławiu jest bardzo realne i wymaga szybkich działań prewencyjnych...

#powodz #wroclaw #dolnyslask #hydrologia
zsuiram2 - Mirki, 
Wykonałem analizę aktualnej sytuacji hydrologicznej na stacjach, s...

źródło: woda

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jak rozumiesz możliwość zalania Wrocławia? Czy jak puści wał na Kozanowie lub Widawa zaleje kawałek Psiaka to uznajemy to już za zalanie Wrocławia czy mówimy o czym w stylu '97?
  • Odpowiedz
  • 1
@greeck87: Jeśli pytasz jaka jest moja opinia, to chciałbym głęboko wierzyć, że Wrocław sobie poradzi ale mam co do tego duże wątpliwości i obawiam się, że będzie powtórka z 97 roku.

Wrocław zainwestował spore środki by przeciwdziałać zalaniu, ale nie jest w stanie w pełni przepuścić wody porównywalnej do tej z powodzi tysiąclecia.
  • Odpowiedz
@zsuiram2: to widzę sprzeczność w tym. Z jednej strony mówisz że poczyniono sporo inwestycji z drugiej spodziewasz się tego samego rezultatu co w 97 przy podobnych warunkach.
  • Odpowiedz
  • 7
@phaxi: 90 osób nie rozumie sarkazmu.
Pytałem: "W jaki sposób Racibórz Dolny chroni przed wodą z Bystrzycy, Ślęzy, Oławy i Nysy Kłodzkiej."

Odpowiem na to pytanie. W żaden sposób, bo to są niezależne dorzecza.
  • Odpowiedz
  • 7
@Porut Porozmawiamy za tydzień.

Fantazje nie mające nic związanego z rzeczywistością

w sytuacji, gdy powołujesz się na mapkę instytutu który k---a podawał, że w dolnośląskim od 50% do 91% gmin było objętych suszą w zależności od rodzaju uprawy XD. Dajesz mapę bilansu, a wiesz co oznacza bilans? Że jak w styczniu n--------a deszcz a w maju jest sucho jak popiół to bilansowo kropiło.
Wg. danych IMGW susza w dolnośląskim występowała od
zsuiram2 - @Porut Porozmawiamy za tydzień. 
Fantazje nie mające nic związanego z rzec...

źródło: KBV_M_202405

Pobierz
  • Odpowiedz
jeszcze wczoraj chciałeś żeby ci ktos wytłumaczył jak zbiornik Racibórz ma chronić Wrocław, a dzisiaj robisz analizy jako ekspert wykopowy? szybko robisz kariere xD

@phaxi: idealne podsumowanie wykopu :D
  • Odpowiedz
  • 2
@phaxi

@zsuiram2: jeszcze wczoraj chciałeś żeby ci ktos wytłumaczył jak zbiornik Racibórz ma chronić Wrocław, a dzisiaj robisz analizy jako ekspert wykopowy? szybko robisz kariere xD

Na wykopie trzeba umieć się przebranżawiać w 12h max, niełatwo być ekspertem od wszystkiego
  • Odpowiedz