Wpis z mikrobloga

#b2b #programista15k #pracbaza
Cały życie pracowałem na UoP i nigdy nie zaprzątałem sobie głowy innymi umowami czy tam przejściem na JDG. Firma zaproponowała mi przejście na JDG i oczom nie wierzę. Serio przy moim 12k netto na UoP będę zarabiał ponad 20k na czysto na ryczałcie 5,5% na małym ZuSie przez pierwsze 2 lata? (nie jestem programista a spedytorem). Przecież aż mi się w to wierzyć nie chce. Dodatkowo firma powiedziała mi, że normalnie da mi 26 dni płatnego urlopu. Niech ktoś napisze mi jakieś wady tego systemu bo to zbyt piękne żeby było prawdziwe.
bugzer - #b2b #programista15k #pracbaza
Cały życie pracowałem na UoP i nigdy nie zapr...

źródło: Screen Shot 09-16-24 at 01.37 PM

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bugzer w tej firmie zostają Ci zasady ogólne przez pierwszy rok, nie możesz skorzystać z ryczałtu czy liniówki. No i pytanie, czy firma będzie chciała Ci płacić Netto na fakturze tyle, ile wynosi ich całkowity koszt pracodawcy miesięcznie.
  • Odpowiedz
@bugzer: Księgowa będzie Ci potrzebna, no i te wszystkie podatki, które do tej pory płacił Twój pracodawca będziesz musiał odprowadzać Ty i w sumie to tyle z minusów... Jak masz od pracodawcy 26 dni płatnego urlopu to żyć nie umierać! Aaa no i jest ryzyko, że jak pracodawca będzie zwalniał to B2B leci jako pierwsze, wypowiadana jest umowa i elo nara
  • Odpowiedz
@oggy1989: nie jest tak strasznie jak brzmi "te wszystkie podatki" :D 3 przelewy raz na miesiąc (ZUS, PIT28, VAT). Księgową warto wziąć, na pewno na początek, infakt, ifirma itp., w zależnosci od opcji, ale 150-200zł/miesięcznie.
  • Odpowiedz
@bugzer: Ryczałt ma różne stawki zależne od rodzaju działalności. Jak będziesz dla firmy w której wcześniej miałeś UoP świadczył takie same usługi na B2B to nie możesz mieć małego zusu i ryczałtu (da się to obejść np przez zatrudnienie przez spółkę-córkę, ale to jest w kwestii pracodawcy). Na ryczałcie nie można też odliczać kosztów. Można tylko VAT jak jesteś vatowcem, a prawdopodobnie będziesz bo nie bycie się nie opłaca, a
  • Odpowiedz
  • 0
@gentooman: tak jak pisalem z ta firma podpisze wypowiedzenie a powstanie nowa spóka i z nia beda na B2B wiec normlanie wjezdzam na ryczałt i mały zus. A z tymi Vatami to szczerze tak srednio wiem o co chodzi ale to sie zaraz dowiem
  • Odpowiedz
@bugzer:
- Twój urlop jest na gębę
- nie ma chorobowego
- ewentualną rentę i emeryturę licz najniższą (obecnie chyba 1400 złotych)
- trzeba mieć księgową i najlepiej OC w życiu zawodowym, bo odpowiadasz całym majątkiem
- jesteś pierwszy do zwolnienia, powodem może być nawet zły
  • Odpowiedz
  • 1
@Romska_Palo_Ul_Laputa: no i to mi sie podoba, nareszcie jakies minusy :D

- urlop funkcjonuje bo pare osob juz tak pracuje i normlanie chdoza na urlopy i maja za nie placone, to jest powazna firma a nie krzak wiec i ufam, ale wiadomo jak to jest.
- no t jest faktycznie spoty minus
- na emeryture to ja nawet nei licze
- taa wiem,
  • Odpowiedz
@bugzer: aha, no i ten kalkulator nie uwzględnia, że dostaniesz urlop, więc od tej kwoty kosztów pracodawcy utnij luźno 10%. Ogólnie skoro oni wyszli sami z tą propozycją, to na bank chcą zrobić coś na Twoją niekorzyść. Oprócz pozbawienia Cię praw pracowniczych, ewentualnego przygotowania pod zwolnienie to głównym polem manewru jest tutaj zaniżenie stawki na fakturze. Moim zdaniem te 20k zobaczysz jak świnia niebo.
  • Odpowiedz
@bugzer spedytor here
Ja żałuję że broniłem się ponad 5 lat przed przejściem na b2p, wchodząc w drugi próg to przecież jest jawna kradzież przez państwo
Również mamy 26 dni urlopu i wszystkie inne benefity
Największy minus to to że premie (domyślam się że działasz na prowizji z jakąś podstawa jak każdy prawie w tej branzy) nie są ozusowane a co za tym idzie - w wypadku urlopu dostajesz tylko gola
  • Odpowiedz