Wpis z mikrobloga

Doktor nhab nagrał dzisiaj diss na prof. Dudka, po jego filmie o Wrześniu 39', że jest tam jakimś agentem prawactwa, zadaniowanym na udawanie liberała czy innym pseudohistorykiem (w przeciwieństwie do JE #bestiazewschodu ( ͡° ͜ʖ ͡°)).
W komentarzach oryginalnego filmu jak i w odpowiedzi Napierały przewija się cały czas odniesienie do Norberta Bączyka z kanału "Podcast Historie Wojenne", że obraz przegranej wojny w opisie Dudka i Bączyka mocno się różni i oczywiście Dudek kłamie, a tamten ma 100% racji.

Pozwoliłem sobie sprawdzić o kim mowa, bo nie znałem dotąd tej postaci, i ku mojemu zdumieniu ciężko odnaleźć jakieś informacje, co do wykształcenia, jakim może się ten pan pochwalić. Mimo, że często opisywany jest jako historyk czy archeolog, ale nigdy nie ma wzmianki o jego tytule naukowym lub zawodowym. Nie znalazłem również żadnej pracy naukowej, napisanej przez ww. i opublikowanej na jakiejś uczelni.

Powiedzcie mi jak to jest, że kolejny internetowy "ekspert" z zakresu polityki, historii czy wojska, po #bartosiak, #napierala, #wolski ma problemy ze swoim wykształceniem uniwersyteckim? XDDDDDDDDD

(Pan Norbert jest w teamie #wolskiowojnie i dograł się Zychowiczowi, a jakże ( ͡° ͜ʖ ͡°))
monter_wolter - Doktor nhab nagrał dzisiaj diss na prof. Dudka, po jego filmie o Wrze...

źródło: NORBERT-1

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@monter_wolter Magistra musi mieć. Doktoratu pewnie nie zrobił, choć gdyby chciał to dałby radę to ogarnąć.

Typowych prac naukowych machnął kilka, ale zawsze coś w tematyce Powstania Warszawskiego. Także jeśli w odcinkach poświęconych warszawskiemu zrywowi mówił, że widział dokumenty, to mówi prawdę.

To historyk o ścisłej specjalizacji, który po zdobyciu popularności zaczął wyłazić poza pole swych zainteresowań naukowych.

Doktorat to system ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Magistra musi mieć.

@DonTadeo: Pewnie ma, ale dziwne jest, że nigdzie się tym nie chwali ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Generalnie nie uważam, że tytuł naukowy to gwarancja rzetelnej wiedzy i wiarygodności, jednak wydaje mi się, że zamglona historia akademicka i kontrowersje w działalności zawodowej często idą w parze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@monter_wolter: polecam posłuchać jego podcastu, bo jest bardzo fajnie prowadzony. Norbert ma chyba tylko magistra, ale ma kilka publikacji historycznych na koncie.

Tutaj domyślam się w którym miejscu nasza Bestia się przyczepiła prof. Dudka powołując się na Podcast Wojenne Historie. Zapewne chodziło o krytyczną ocenę Dudka jeśli chodzi o Francję i Wielką Brytanię we wrześniu 1939 r. Też mi ona trochę zazgrzytała, ale to chyba jedyny zarzut jaki mógłbym mieć
  • Odpowiedz
@monter_wolter Pan Norbert jest magistrem archeologii, jest autorem lub współautorem kilku monografii o II wojennnej Warszawie i powiecie garwolińskim.
Co do samego podcastu to jest średni - dr. Piegziu wykazał liczne błędy w odcinkach o Japonii i Pacyfiku, dr Korbal w odcinkach o II RP i Czechosłowacji.

Tldr. Bączyk to uzdolniony publicysta który ma parcie na szkło i popełnia błędy.
  • Odpowiedz