Wpis z mikrobloga

Z tym zbiornikiem w Raciborzu mnóstwo przekłamań cały czas się pojawia, więc uporządkujmy fakty:

2001 - przyjęcie planu "Program dla Odry 2006". Wśród listy inwestycji jest zbiornik Racibórz Dolny.
2010 - Ogłoszenie przetargu na wykonanie zbiornika
2013 - wybór wykonawcy - zwyciężyła hiszpańska spółka Dragados. W tym samym roku ruszają jeszcze prace budowlane
2017 - zerwanie umowy z Dragados. Powodem opóźnienia w budowie oraz użycie wadliwych materiałów. W tym samym roku nowym wykonawcą zostaje ogłoszony Budimex.
2020 - oddanie do użytku zbiornika

Jak widać każdy rząd dołożył coś od siebie, więc już możecie przestać szczekać.

PS. Tak wyglądał ten zbiornik w 2017 roku jeszcze zanim przejął go Budimex

#powodz
waro - Z tym zbiornikiem w Raciborzu mnóstwo przekłamań cały czas się pojawia, więc u...

źródło: 5a3222604a047_o_medium

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 40
@waro: nie do końca, jeśli chcesz być już taki dokładny to:
Koniec roku 2016 zerwanie umowy z dragados
2017: wykonawstwo zastępcze firm podwykonawczych (zabezpieczenie i kontynuacja prac), w między czasie przetarg na dokończenie
2018: wygrana Budimex i dokończenie budowy w maju 2020
Ps pracowałem na tym kontrakcie od 2016 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@waro Pamiętam jak zaczynali, byłem wtedy w liceum. Miałem w klasie chłopaków z klasy, którzy pochodzili z terenów do wysiedlenia pod budowę. Ludzie się łańcuchami przypinali do domów, protesty i afera na pełnej kurtyzanie. Dobrze, że udało się to jakoś ostatecznie przepchać do końca.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@ptqq: nie będę się spierał z kimś, kto tam pracował ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie mniej ogłoszenie umowy z Budimex to 2017 rok (grudzień). Zerwanie z Dragados to faktycznie 2016 rok.
  • Odpowiedz
@waro: faktycznie podpisanie umowy mógł być koniec 2017, pamiętam że roboty za Budimexu startowały na wiosnę/majówkę 2018
Tak czy siak, bawi mnie przepychanka na Twitterze trolli pisu z trollami po, o to kto zbudował zbiornik, akurat jeśli chodzi o polityków to oni więcej przeszkadzali w budowie niż pomagali....czyli jak zwykle
  • Odpowiedz
@waro: Ciekawe ile droższe były inne oferty, bo jak zwykle wygrała najtańsza opcja. a Budimex potem zażyczył sobie ile chciał. I tak się w Polsce buduje. Wygrywa patałach, a potem wszyscy płacimy za Fachowca.
  • Odpowiedz