Słyszę i czytam ciągle o argumentach za tym, iż Wrocław jest bezpieczny bo wybudowano zbiornik Racibórz Dolny. Może się na czymś nie znam, ale wytłumaczy mi ktoś w jaki sposób ten zbiornik chroni Wrocław przed wodą napływającą od strony rzek Bystrzyca, Ślęza, Oława, Nysa Kłodzka?
@zsuiram2 nie uchroni, ale wykopki odkryły Racibórz i walą pod niego konia, bo nie dopuszczają myśli, że może będą musieli wyjść z domu i ogarniać worki z piaskiem na osiedlu
@zsuiram2: z tej strony nijak go chroni. On chroni od tej części opolskiej żeby nie poszla kulminacja fal. To co teraz leci przez kłodzko pojdzie czesciowo na wroclaw i czesciowo na brzeg dolny
@zsuiram2: W 1997 nałożyły się dwie fale powodziowe, jedna idąca Odrą, druga z Nysy, Oławy itp. Zbiornik w Raciborzu teoretycznie powinien umożliwić spowolnienie fali na Odrze, tak aby uniknąć takiego nałożenia. Z każdą z osobna wrocławski węzeł wodny powinien sobie poradzić.
@Tikyo To było pytanie retoryczne, skończyłem Inżynierię Środowiska a hydrologię miałem przez cały tok studiów. Specjalistą wybitnym nie jestem, ale coś tam liznąłem.
@zsuiram2: bo najwieksze gowno przyplynie wlasnie stamtad: Aktualny stan rzek we Wrocławiu (niedziela, godz. 12.30)
Odra (Trestno) - stan obecny 342 cm, stan ostrzegawczy 380 cm, stan alarmowy 450 cm, prognoza na wtorek i środę 584 cm** Bystrzyca (Jarnołtów) - stan obecny 230 cm, stan ostrzegawczy 236 cm, stan alarmowy 270 cm, prognoza na wtorek i środę 320 cm Oława (Oława) - stan obecny 244 cm, stan ostrzegawczy 200 cm, stan
@zsuiram2: Nie jestem hydrologiem (to znaczy jestem ale wykopkowym xD) natomiast wydaje się, że skoro zbiornik Racibórz przechwytuje część fali powodziowej z górnego biegu Odry, to n a poziomie Opola/Wroclawia fala ta będzie istotnie niższa a więc w ostatecznym rozrachunku fala która przejdzie przez Wrocław (uzupełniona o dopływy, które podałeś) będzie niższa niż gdyby zbiornika Raciborz nie było
Może się na czymś nie znam, ale wytłumaczy mi ktoś w jaki sposób ten zbiornik chroni Wrocław przed wodą napływającą od strony rzek Bystrzyca, Ślęza, Oława, Nysa Kłodzka?
#wroclaw #powodz #dolnyslask #pytaniedoeksperta
źródło: IMGW
Pobierz@zsuiram2: To proszę się nie wypowiadać
@zsuiram2: w sposób wystarczający
@Tikyo To było pytanie retoryczne, skończyłem Inżynierię Środowiska a hydrologię miałem przez cały tok studiów. Specjalistą wybitnym nie jestem, ale coś tam liznąłem.
Aktualny stan rzek we Wrocławiu (niedziela, godz. 12.30)
Odra (Trestno) - stan obecny 342 cm, stan ostrzegawczy 380 cm, stan alarmowy 450 cm, prognoza na wtorek i środę 584 cm**
Bystrzyca (Jarnołtów) - stan obecny 230 cm, stan ostrzegawczy 236 cm, stan alarmowy 270 cm, prognoza na wtorek i środę 320 cm
Oława (Oława) - stan obecny 244 cm, stan ostrzegawczy 200 cm, stan
@zbyszek_kieliszek: Co to znaczy?