Wpis z mikrobloga

Używacie jeszcze Lomboka w 2024? Mam mieszanie uczucia do niego. Z jednej strony faktycznie trochę tego boilerplatu usuwa ale z drugiej strony ma kilka problemów, np. nie mogę zobaczyć gdzie jest używany konstruktor danej klasy itp.
#java #programowanie #programista15k

Używasz Lomboka?

• Tak 56.7% (34)
  • Nie 43.3% (26)

Oddanych głosów: 60

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nofenak: Odpowiem jako senior. Takie kwestie ustalam z zespołem, przed rozpoczęciem projektu. Głównie chodzi o konsekwencje używania tych samych technik oraz wspólne doświadczenie z tą biblioteką. Ostatni projekt udał się z lombokiem, ponad 50% zespołu go znała dobrze, więc reszta zespołu się nauczyła w trakcie - było miło, sprawnie i przyjemnie, nowe best practices powstały podczas CR, miło było patrzeć. Większość była świadoma wad i je zaakceptowała. Nie ma idealnego
  • Odpowiedz
@Nofenak: Chyba te 50% procent osób głosujących na nie po prostu nie koduje w javie. Byłem w kilkunastu projektach i niemal każdy lomboka miał z defaultu. Ręczne implementowanie np. takiego Buildera to jest masakra.
  • Odpowiedz
@Nofenak: nie, bo boilerplate nie jest dużym problemem Javy. Ot, trochę więcej linii kodu, który można wygenerować IDE.

Natomiast problemem jest to czego wszystkiego Java nie ma w systemie typów, a powoduje że jej ekspresywność szoruje po dnie względem np. Scali czy Rusta: np. typy afiniczne, async/generatory, typy wyższych rzędów, type-classes / traity, borrow checker / lifetimes, makra, itp. Tych rzeczy nie da się uzupełnić żadną sprytną wtyczką czy wzorcem,
  • Odpowiedz