Wpis z mikrobloga

Lecimy nowy projekt #diy #raspberrypi #arduino #elektronika #hobby #zainteresowania
Na razie kabloza ale będzie sztos

// Opis
- Mamy tu raspberry pi 5 (zielona płytka)
- Biały breadboard pod spodem : 4x przycisk + 4x dioda led
- Niebieska płytka: poczwórny relay

Jak to działa:
cztery przyciski włączają / wyłączają cztery urządzenia podpięte do czterech relay'ów (3 z nich mają wyjścia, te czarne, czwarty wpina się bezpośrednio kablami)

można dzięki temu włączać / wyłączać do 4 urządzeń działajacych na 230V czyli normalnie wpinanych do gniazdka - docelowo będzie to sterowanie urządzeniami w terrarium typu lampy itd :)

// Mile widziana konstruktywna krytyka bo to mój pierwszy projekt i nie mam zielonego pojęcia o elektronice

// W planach: kilkanaście sensorów temp / wilgotność, spięte z resztą softwareowo - atuomatyczne utrzymywanie idealnych dwustrefowych warunków w każdym terrarium, stream na żywo :)
John_Galt - Lecimy nowy projekt #diy #raspberrypi #arduino #elektronika #hobby #zaint...

źródło: temp_file8454942284167936829

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@qwerty54321: teraz ma takie funkcje. Zaraz dołączają dwie kamerki ze strimem i zestaw czujników które razem z relayami zrobią automatyczne sterowanie. Później dochodzą nawadniacze, wentylatory i tak dalej. Kolejny moduł to będzie sterowanie ledami w całym pokoju na sto sposobów. Później automatyczne nawadnianie roślin. I karmienie zwierząt. Oj, planów jest w cholerę i jeszcze więcej...
  • Odpowiedz
  • 0
@Multiwitamina-_ ale tam nie ma żadnego ardiuino. Otagowałem bo podobni ludzie na obu tagach siedzą.

Ale to nie jest do końca bez sensu - np teraz mam taki problem, że część sprzętu ma ograniczony zasięg kabla (np kamerki, czujniki) i chchciałbym to ominąć - np oddzielna płytka położona gdzieś na szafie sterująca lokalnie ledami, a łącząca się bezprzeowodowo z "głównym" raspbery pi. Albo druga płytka obsługująca tylko terrarium i komunikacja z
  • Odpowiedz
- Biały breadboard pod spodem : 4x przycisk + 4x dioda led

Użyj jakiegoś Modułu GPIO. Jak coś zewrzesz to mniejsza szansa, że poleci ci kosztowne RPI.

// Mile widziana konstruktywna krytyka bo to mój pierwszy projekt i nie mam zielonego pojęcia o elektronice

@John_Galt: Docelowo przenieś na płytkę uniwersalną - nie używaj płytek stykowych w finalnej formie układu. Te tanie płytki stykowe to źródło zła.
  • Odpowiedz
  • 0
@Multiwitamina-_: I właśnie w takim układzie ma to sens - małe arduino z kilkoma elementami sterujące konkretnym zakresem zadań, spięte bezprzewodowo z głównym sterownikiem / api na raspberry. Czy p------e głupoty? Nie wiem nie znam się, dopiero się wkręcam. Poprawcie jak bajdurzę.
  • Odpowiedz
  • 0
@BeginEnd: O, dzięki za info! Powiesz coś więcej o jakie moduły gpio chodzi? (już zwarłem parę razy bo "prototypuje" na włączonym RPI xD)
Płytka uniwersalna to taka pusta z dziurkami do przylutowania?
  • Odpowiedz
  • 0
@BeginEnd: Finalnie mam w planie zrobić obudowę z akrylu w której będzie ten breadboard z 4x led i 4x buttonami oraz 4x relay, wnętrze możnaby zalać żywidą epoksydową i wpierdzielić kilka ledów do podświetlenia... i taki "fizyczny" modulik mógłbym sobie w dowolne miejsce włożyć i podpiąć... ma to sens?
  • Odpowiedz
  • 0
@BeginEnd: czerwone przeniesione na niebieskie i całe niebieskie jako osobny moduł. Jest sens tam dać jakieś inne elementy typu kondensatory albo coś? Planuję jeszcze tam wcisnąć shift register 74HC595 żeby zminimalizować wykorzystanie GPIO z 8 do 3.
John_Galt - @BeginEnd: czerwone przeniesione na niebieskie i całe niebieskie jako oso...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@John_Galt: nie skrytykuję bo sam się na tym znam jak świnia na gwiazdach, ale życzę powodzenia ;) Kiedyś sobie „zdruciłem” lampę do akwarium i była to najlepsza lampa jaką miałem. Używałem jej ja i teraz ma ją szwagier.
  • Odpowiedz