Wpis z mikrobloga

Wytłumaczy mi ktoś jak to możliwe, że w 120m wieżowcu w Katowicach sprzedają mieszkania po <10k za metr i ceny od roku wzrosły mniej niż inflacja (do maja 2023 było 9k za metr, potem podnieśli do 9,4k)?

#nieruchomosci #katowice

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Taka jest najwyraźniej koniunktura na rynku. Widocznie w Katowicach ludzie nie są skłonni w tej lokalizacji płacić więcej. Po sąsiedzku - inwestycja "Na Koszutce" (która na Koszutce nie leży, swoją drogą ) też ma podobne ceny. Kawałek dalej, na Bytkowskiej - podobnie.

Poza sytuacją makro, można też spojrzeć z perspektywy mikro. Budując taki kompleks wieżowców, masz ogromną liczbę mieszkań na sprzedaż, to siłą rzeczy musisz konkurować cenowo. Skoro się nie wyprzedają jak
bzdecior - Taka jest najwyraźniej koniunktura na rynku. Widocznie w Katowicach ludzie...

źródło: zametr

Pobierz
  • Odpowiedz
Wytłumaczy mi ktoś jak to możliwe, że w 120m wieżowcu w Katowicach sprzedają mieszkania po <10k za metr i ceny od roku wzrosły mniej niż inflacja (do maja 2023 było 9k za metr, potem podnieśli do 9,4k)?

@pamareum: Bo nikt tego nie chce kupować ?
  • Odpowiedz
  • 1
@bzdecior: wiem, że tam jest stacja benzynowa, ale w tej cenie są jeszcze mieszkania na 11 piętrze i z drugiej strony oczywiście. W każdym razie z perspektywy łódzkiej, a zwłaszcza warszawskiej takie ceny robią wrażenie. I podaż też robi wrażenie, sporo wieżowców budują jak na Katowice

• Odpowiedz
@pamareum: Bo to Katowice ? :) Mieszkania do życia są przecież tylko w centrum Warszawy, Krakowa i Wrocławia. Pozostałe mieszkania to są budowane dla rozrywki, tam tak naprawdę nikt nie mieszka, one są po to, żeby przemysł budowlany się kręcił.
  • Odpowiedz
Na olimpijskiej akurat ceny już są wyższe

Bo tamten wieżowiec to ma być prestiż, lokalizacja, widoki, lokale inwestycyjne, AirBnB, pieniądze, blichtr itd. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

z perspektywy łódzkiej, a zwłaszcza warszawskiej takie
  • Odpowiedz
@pamareum: W Katowicach też ceny stabilnie idą do góry. Ale mam wrażenie, że dotarliśmy do jakiegoś sufitu. Ładne, nowocześnie wykończone mieszkania na rynku wtórnym (dość świeże inwestycje, mające po góra kilka lat) stoją po 11-13.000/m2. Chcesz kupić 3-pokojowe mieszkanie, 60m2, do tego miejsce postojowe, to musisz wydać 700-800.000zł. I chyba nie ma zbyt wielu chętnych, bo takie oferty wiszą miesiącami.
  • Odpowiedz
@bzdecior ceny, widok z mieszkania, bliskość infrastruktury, zielone tereny. Sam przeprowadzam się niedługo z Krk do Katowic. W Krakowie piękne mieszkania z tymi atutami latają po 30k/m2. A mieszkania bez żadnego po 20k. Dla mnie wybór był trudny, ale mam nadzieję że rozsądny.
  • Odpowiedz
@pamareum: Moim zdaniem przestrzelili trochę z gęstością, lokalizacja jest niby super, bo blisko centrum, tramwaj, usługi, obok świeżo wyremontowany park. Ale z jednej strony stacja benzynowa, plus Korfantego to dosyć ruchliwa ulica, do tego pętla tramwajowa pod oknami. I mieszkania stoją, przeglądałem tam oferty w lutym i w budynku B niewiele się zmieniło do dzisiaj, zniknęło może kilka mieszkań. I poniżej 10k/m w wysokiej wieży są w zasadzie tylko duże
  • Odpowiedz
@pamareum bo generalnie tak jak ktoś tu napisał wyżej niby spoko lokalizacja ale strasznie gesto więc jak komuś odpowiada taki klimat to lepiej wybrać już Olimpijska
  • Odpowiedz
@bzdecior dokładnie tak ja sam się przenoszę za niedługo, nie ma już sensu większego mieszkanie w top 3 aglomeracji jeśli nie masz swojego mieszkania i nie zarabiasz 10k+ bo minimum bo ceny są absurdalne w porównaniu do jakości w takim Krakowie
  • Odpowiedz
  • 1
@Nieugiety: wiem, w Rzeszowie na samej górze 20k kosztują. Ja podałem cenę na 11 piętrze. Chodzi o to, że w tej cenie w Łodzi możesz mieć zwykły kurnik deweloperski (ale nie w samym centrum) albo mieszkanie w wielkiej płycie do remontu w Wołominie pod Warszawą
  • Odpowiedz
@Nieugiety ja w Global Apratments. Wysokie pietro i przez to niestety nawet drożej niż na Olimpijskiej i Atal+. Ale zawodowo/zyciowo jesteśmy dalej związani z Krakowem, więc chcieliśmy mieć spacerem do dworca.
  • Odpowiedz