Wpis z mikrobloga

Pamiętam 2010 rok u mnie na rejonie kiedy Wisła przekraczała stany alarmowe i jak do przelania przez górę wału brakło jakieś 40cm. Policja jeździła i namawiała do ewakuacji, OSP wraz z mieszkańcami wsi napełniali worki z piaskiem które potem woziliśmy w podmakajace miejsca wału.
Należałem wtedy do nieco patologicznego towarzystwa ale jak przyszło pomóc lokalnej społeczności to wszyscy bez wyjątku i gadania zebraliśmy się i pomagaliśmy przy wałach a takie dobre chłopaki sportowcy którzy byli chwaleni przez wszystkich nie przyszli pomagać. Po całym tym pomaganiu przy akcji sołtys i wójt powiedzieli że prędzej pomocy od tych "dobrych" się pomocy spodziewali a nie nas patusow i że zajebiście zapunktowalismy i nieco się postrzeganie naszej grupki zmieniło.
Piszę to dlatego tylko że słyszałem że gdzieś tam na dolnym Śląsku OSP apelowało by im pomóc przy workach. Nie wiem co to za społeczeństwo że nie chce i nie pomaga samym sobie. Jednak widać że akcja Wisła zadziałała że społeczność nie jest ze sobą zżyta.

#powodz #deszcz #glucholazy #polska #gownowpis
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@RwandyjskiFront: no właśnie boli mnie to że druchom z OSP lokalsi nie pomagają przy workach tak jak to u mnie w Małopolsce było. Lokalna firma transportowa woziła za darmo piach, kopalnia piasku także ten piach kopała żeby nam nie brakowało gmina zapewniła nam worki i punkt z kawą herbatą oraz posiłkiem dla wolontariuszy przy wale a to był 2010
  • Odpowiedz
  • 1
@senq87: no w sąsiednich gminach u mnie przy wałach było podobnie że pospolite ruszenie. A skoro medialne doniesienia mówią że potrzeba pomocy a lokalsi nie przychodzą to ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Pesa_elf: Na południu Opolszczyzny też wołają o pomoc. Tylko że akcja "Wisła" chyba nie objęta terenów podgórskich Opolszczyzny i Dolnego Śląska, tu były przesiedlenia Polaków oraz później po wojnie przyjeżdżano za pracą m.in na PKP ;) Mimo wszystko, oderwano ludzi od lokalnych społeczności i tak- integracja jest bardzo słaba w porównaniu do Twoich rejonów.
  • Odpowiedz
  • 0
Mimo wszystko, oderwano ludzi od lokalnych społeczności i tak- integracja jest bardzo słaba w porównaniu do Twoich rejonów.

@jan-kowalskiEN57 @Pesa_elf Rozumiem mechanizm, o którym mówicie i co chcecie przekazać. Ale nie rozumiem jednego. Od końca wojny minęło niemal 80 lat. To nie było wczoraj, a minęły już 3-4 pokolenia. Czy przez ten czas ludzie się nie zżyli tak jak we wschodniej Polsce?
  • Odpowiedz