Wpis z mikrobloga

Polecam zakup na ten dzień jakiegoś radia PMR, lub chociaż ogarnięcia jakiejś grupy na #zello

Radio pmr w mieście ma zasięg do 5km, ale rekord to około 100km, w Polsce chyba z 50km (ktoś był na szczycie góry, ktoś na jakiejś łące i radia "widziały się" bezpośrednio (w szczecinie wykręciłem 3km na osiedlu domków i 6km z tego samego miejsca, ale typ był w wieżowcu na ostatnim piętrze). Nie trzeba na to zezwolenia, jest tanie, proste, bezawaryjne, ładujesz jak telefon i nie musisz płacić. Służby w teorii powinny też go nasłuchiwać w kryzysie

Ma 8-16 kanałów i jest prostsze jak CB radio, plus usłyszysz sąsiada jak będzie miał

#wroclaw #warszawa #powodz #pogoda #krotkofalarstwo
w.....e - Polecam zakup na ten dzień jakiegoś radia PMR, lub chociaż ogarnięcia jakie...

źródło: baofeng-bf-25e-2szt-krotkofal_39105

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FajnyTypek: nie no służby z pmr nie korzystały nigdy, bo to typowe radio cywilne
Maksymalnie co mógłbyś usłyszeć, to jakiegoś ciecia, albo parkingowego. Może jeszcze typów od zarządzania ruchem od zakładu komunikacji miejskiej gdy są szczyty w święta

Służby nawet teraz (chociaż już rzadko, bo większość przeszła na radia cyfrowe i szyfrowane) możesz usłyszeć na jakimś radiu typu baofeng uv-5r - lub jego wariacjach. Z tym, że potrzebujesz licencji krótkofalarskiej
  • Odpowiedz
@wez_idz_sobie: @FajnyTypek to wcale nie tak niemożliwe. Silne sygnały potrafią się czasem zdekodować nawet jak odbiornik nie jest ustawiony na odpowiednią częstotliwość, gdy filtry są słabe, a służby się raczej nie ograniczają z mocą, więc jak byli za rogiem to ja bym w taką historię był skłonny uwierzyć.
  • Odpowiedz
@wez_idz_sobie: ja kiedyś słyszałem CB radio w głośnikach od kompa. Niektóre radia są na tyle niedorobione, że silny sygnał przy radiu mógł by się zdemodulować. Co do słuchania tak czysto teoretycznie odbiornik na nasłuchu też dało by się namierzyć mając sprzęt i wiedzę. Odbiornik w takim np. pmr posiada generator małej mocy (heterodyna) który dało by się namierzyć i po jego częstotliwości ustalić czego słuchasz.
  • Odpowiedz