Wpis z mikrobloga

Czy zwykły kołek +/- 5cm da radę na zwykłej elewacji? Czy jednak trzeba kołki ślimaki, ewentualnie bardzo długie rozporowe? Chciałbym zamontować kamery. Waga jednej z puszką to jakieś 0,5kg.

#budownictwo #kamery #pytanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@loucas: zwykły w styropianie nie da rady. Nawet wkręcając wkręta obrócisz go w styropianie. Opcja taka jak podałeś, albo długi do muru albo ślimak
  • Odpowiedz
  • 0
@loucas 5cm styropianu? Musi być ślimak. Nie utrzyma się zwykłym kołkiem, równie dobrze mógłbyś wbić gwoździe, lekko ruszysz i spadnie
  • Odpowiedz
  • 0
@Smarek37: To prawda, ale chodzi mi bardziej o to, że przed warstwą styropianu jest jeszcze tynk i masa. Kołek ma około 5 centymetrów, tynk i masa podejrzewam, że mają razem do 4 centymetrów max. Reszta to oczywiście styropian do muru/cegły
  • Odpowiedz
@loucas: przed warstwą styropianu masz tynk akrylowy, silikonowy, silikatowy cienkowarstwowy, klej do siatki i siatkę, razem w okolicach 5mm. Kołek rozpiera się w środkowej części, więc nie wiem jakby miał na tym złapać. No i po drugie tak jak napisałem w styropianie podczas wkręcania wkręta obróci się i od razu masz rozkakibrowany otwór.
  • Odpowiedz
@loucas: i jeszcze jedno, w razie czego nie musisz dawać niewiadomo jakich długich kołków. Wystarczy, że krótkiego przebijesz przez styropian do muru i dasz odpowiednio długiego wkręta do przykręcenia.
  • Odpowiedz