Wpis z mikrobloga

na to pytanie nie da się odpowiedzieć nie znając tego modelu co masz i nie widząc testu.

monitor który masz najpewniej nie ma 1ms czasu reakcji jak nie jest oledem, praktycznie takie czasy mają tylko OLEDy. bez wchodzenia w szczegóły: sposób pomiaru czasu reakcji przez producentów nie ma odbicia w rzeczywistości, ten parametr dosłownie nic nie znaczy w specyfikacji. realny czas reakcji dopiero lepsi recenzenci mierzą i podają

AOC Q27G3XMN/BK dla tego monitora producent
10129 - na to pytanie nie da się odpowiedzieć nie znając tego modelu co masz i nie wi...

źródło: heatmap-max-total-large

Pobierz
  • Odpowiedz
jak grasz z bliska to nieco tak. to będzie mieć gorszy obraz niż 24" FHD, pikseli tyle samo wieć i to samo wyświetla, tylko jest mniej ostro.

jak się gra z daleka to można o tym myśleć, ale jak stoi na biurku to nie wiem po co w sumie. przestrzeń robocza przecież taka sama będzie bo rozdzielczość taka sama, tylko wszystko większe.

tylko laptop może ciąć na 1440p zależnie co to za laptop
  • Odpowiedz
@10129: @10129 mam matebooka 2024, on śmiga mi nawet z jakimś GTA w 50 klatkach, ale w 720p chyba (rozciągnięte, mi nie przeszkadza). To na 1440p trzeba używać 1440p czy mogę też używać 720p rozciągnięte? W sensie czy klatkarz przy tej samej rozdzielczości 720p na monitorze 1080p będzie inny niż na 1440p?
  • Odpowiedz
czy to 1440p to konieczność?

@dwa__fartuchy: 1440p kosztują teraz tak niewiele w stosunku do cen chociażby rok czy dwa lata temu, że chyba nie warto bawić się w półśrodki i oszczędzić 200-300 zł.
  • Odpowiedz
on śmiga mi nawet z jakimś GTA w 50 klatkach

to nie jest nawet

To na 1440p trzeba używać 1440p czy mogę też używać 720p rozciągnięte? W sensie czy klatkarz przy tej samej rozdzielczości 720p na monitorze 1080p będzie inny niż na 1440p?

tylko rozdzielczość renderowania (ta ustawiona w grze) ma wpływ na wydajność, jak w grze ustawisz sobie 720P to nieważne czy masz monitor 720p, 1080p czy 4k będziesz mieć tyle samo klatek
  • Odpowiedz