Wpis z mikrobloga

• 2
@Kempes Skąd pewność, że bialoruskich, a nie po prostu rosyjskich? Trudno mi uwierzyć w sprawczość Białorusi, a widzę to raczej jak przykrywę dla działań Rosjan. Tylko lepiej pod względem PR tych "niepokornych patriotów" trzymać oficjalnie na Białorusi.
  • Odpowiedz
Skąd pewność, że bialoruskich, a nie po prostu rosyjskich?

@BenAli: w kontekście oficerów, jakie to ma znaczenie czy ruski czy białoruski? Obaj podlegają tym samym ludziom
  • Odpowiedz
  • 5
@Kiro zawsze to uwielbiam u tych trolli. Nieświadomie sami się oznaczają, bo nie ogarniają, że tylko oni tak "nawiasują".
  • Odpowiedz
  • 1
w kontekście oficerów, jakie to ma znaczenie czy ruski czy białoruski? Obaj podlegają tym samym ludziom

@rzuf22 Podejrzewam, że rosyjskie służby mają większą sprawczość. Ale w mojej wypowiedzi chodziło, o to, że pisanie o Białorusi trochę rozmywa prawdziwego sprawcę. To tak jakby w czasie II wś skupiać się na Słowakach, a nie na Niemcach.
  • Odpowiedz
@zaxcer nie mam pojęcia, ale spotkałem się z tym i u ruskich, i u Białorusinów i u Ukraińców. Osoby które o to pytałem stwierdziły, że zawsze tak piszą bo im wygodniej/szybciej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pewnie jedno to powody kulturowe (od zawsze tak piszą), a drugie to to, że „:” jest w ich układzie klawiatury w innym miejscu, chyba shift+6 - przez co emotki mogły wyewoluować trochę
  • Odpowiedz
@zaxcer: @Kiro Gadałem z osobami z Ukrainy i Białorusi odnośnie tego, bo mnie to interesowało i zawsze padał argument, że ze względu na ich układ klawiatury tak im wygodniej i tak się przywyczaili
  • Odpowiedz
@smutny_czlowiek: w rosyjskim układzie klawiatury dwukropek jest pod numerem 6, zamiast pod dedykowanym klawiszem jak w standardowym qwerty. Najwidoczniej dla Rosjan jest to po prostu niepraktyczne, dlatego używają tylko nawiasy bez dwukropków jako emotki.
  • Odpowiedz