Wpis z mikrobloga

Po pół roku intensywnego treningu 3x w tygodniu przymierzam się do wymiany swoich Tarantul, bo przez mycie i zamsz strasznie się rozbiły i mogłyby być ciaśniejsze. Przez to nie czuję się zbyt komfortowo na małych krawądkach, czy przy haczeniu piętą. Wspinam się tylko w zadaszonych boulderowniach i tu pytanie: jakie buty polecacie jako druga para pod indoor bouldering? Stopa raczej w stronę szerokiej z wysokim podbiciem. Jako że to 2 buty to jeszcze nie chce zupełnie łamać sobie stóp xD, także jakieś minimum komfortu przy możliwie największym performance mile widziane. Widziałem że przy nieograniczonym budżecie wiele ludzi poleca: Evolv Phantom, La Sportiva Solution Comp czy Scarpa Instinct VSR

#wspinaczka #boulder #bouldering #wspinanie
OrcSpearmiarz - Po pół roku intensywnego treningu 3x w tygodniu przymierzam się do wy...

źródło: 12312312

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@OrcSpearmiarz: Od znajomej co się dużo bardziej zna ode mnie słyszałem, że model tarantula bardzo odradza. Ja mam Ocun Jett, nie drogie a pasują mi świetnie, jestem bardzo zadowolony. Jak chcesz dobrze pasujące, w miarę wygodne a jednocześnie dobrze działające buty to nie obejdzie się bez wizyty w sklepie i przymierzenia najlepiej kilkunastu modeli.
  • Odpowiedz
@OrcSpearmiarz Ja akurat w zeszłym tygodniu kupiłem sobie La Sportiva Phantom i muszę przyznać że jestem mega zadowolony z nich. Kupiłem o dwa rozmiary mniejsze od mojej stopy i rozbijanie niw było aż tak bolesne! Stawanie na krawądkach jest również dość precyzyjne
  • Odpowiedz
@4833478: Przy wyborze sugerowałem się redditem i tam polecali na start, bo mają bardzo neutralny profil i nowicjusz może w nich spędzić więcej czasu nie odczuwając zbytniego dyskomfortu. No i do tego sprawdzają się doskonale, ale po czasie odczuwam brak precyzji i dość słabo się w nich podhacza palcami. Jetty ma mój znajomy i to też raczej but na start, więc nie wiem czy odczułbym znaczący przeskok.
  • Odpowiedz
@OrcSpearmiarz: jak masz szeroką stopę to nie wiem, czy wejdziesz w solutiony. Lubiłem moje la sportiva skwama, ale po kilku miesiącach puścił szew na zapiętku i guma zaczęła się rozklejać. Znalazłem podobną opinie na temat tych butów, więc nie mogę Ci ich polecić, ale jak Ci siądą to możesz zaryzykować, reklamację mi uznali, a też jest szansa, że może trafisz na lepszą serię i będą służyć. :D

tu masz fajne
  • Odpowiedz
@OrcSpearmiarz: pomyśl o tym, co obecne buty ci dają i czego w nich brak. O ile nie kojarzę wszystkich tych butów, to bodajże tarantule są zazwyczaj miękkie. Z tego co piszesz też tak wynika, że są giętkie i miękkie, choćby przez rozmiary, czyli dobre natarciowo. Kolejną parę bym wybrała dla różnorodności, czyli np sztywną i na małe krawędzie lub podhaczki. Buty 2 rozmiary mniejsze lub więcej wcale nie muszą boleć,
  • Odpowiedz
@OrcSpearmiarz: Według mnie najbardziej uniwersalne i jednocześnie niezbyt asymetryczne buty to ocun Pearl. Polecam przymierzyć, bo podobno nowa wersja jest węższa od poprzednich. Próbowałem la sportiva Python, Ocun oxi, Ocun diaomond, simond edge i chyba tylko te ostatnie były ok, ale Pearl'e i tak lepsze.
  • Odpowiedz
No i na jurze np.przydają się buty dobre pod krawędzie, pod wspinanie na Sycylii

@jafik: Na szczęście ja mam ten komfort, że chwyty i stopnie na wszystkich boulderowniach są praktycznie identyczne ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na skały może jeszcze kiedyś pojadę, ale raczej jako ciekawostka. Przyjrzę się tym Instinctom bo wydaje mi się, że mają profil najbliżej mojej stopy
  • Odpowiedz
@OrcSpearmiarz: Phantomy to dobry but, ale w skały. Na panel imo bardzo średnie, znajomy kupił i narzeka na stanie na paczkach. VSR mam jako drugie buty, bardzo dobre w skały i na panel. Wymieniłem tylko dlatego, że na panel dużo bardziej siedzą mi Drago. Nie przestrasz się rozbijania ich, to będzie bolesne. Ale jak kupisz za duże to potem będzie ci w nich noga pływać, bo trochę się rozchodzą. Celuj
  • Odpowiedz
VSR mam jako drugie buty, bardzo dobre w skały i na panel

@uytx: No mnie właśnie interesuje tylko i wyłącznie 2 zastosowanie. Jak na razie najczęściej polecane są instincty VSR + dziś widziałem je u 2 osób na lokalnej boulderowni, będę musiał przetestować
  • Odpowiedz