Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad zwobieniem 5 cm wylewki ze styrobetonu na chudziaku, żeby nie bawić się w docinanie styropianu tam gdzie peszle od przewodów i rurki od wody. Na to dać folię jako izolację przeciwwilgociową i 10 cm styropianu.
Różne słyszałem opinie o styrobetonie/styrolicie i chciałem się dowiedzieć czy ktoś z Was robił tak u siebie i macie jakieś doświadczenia z tym ?

#budujzwykopem #budowadomu #remontujzwykopem #majsterkowanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mam_horom_curke: Do docinanie przy rurach wcale nie jest takie straszne, nie trzeba robić tego co do milimetra bo i tak to możesz później zapianować pianką która i tak ma ze 2x lepszą lambdę niż styrobeton. Oczywiście mówię o pierwszej warstwie 3-5 cm która sie licuje z rurami.
Ja wszystkie docinki perzy instalacjach zrobiłem w 5-6 godzin i tylko dlatego że starałem się to robić jak najlepiej.
Styrobeton ma słabą lambdę
  • Odpowiedz
@mam_horom_curke: Ja mam tak pianobeton wylany, a na nim styropian. Zdecydowanie nie narzekam, bo potem układanie styropianu to banał, jedyny minus to jak na piętrze robiłem już cały pianobeton bez styropianu to rurki ogrzewania musiałem montować na matach, bo nie wbijesz tych plastikowych mocowań.
  • Odpowiedz
@mam_horom_curke: O ile nie masz różnic na chudziaku o jakieś 5 cm to pozostałe nierowności same sie wyrównają, przyjdzie beton i dociśnie styropian, tam gdzie będą jakieś zagłębienia po prostu pójdzie więcej wylewki
  • Odpowiedz
Tak samo możesz pod rury podkładać 3 cm, i obok dostawiać np. 6 cm czy podobny.

Ja fuknąłem piankę pod rury która podniosła je o jakiś 1 cm, więc nie leżały już na posadzce a nie trzeba było się bawić ze styropianem bo całość zajęła mi ze 30 min
  • Odpowiedz
Mialem 5-6 cm roznicy w poziomie chudziaka i stropu więc zrobiłem wylewkę styrobetonu i na to 8cm płyt pir o lambdzie 0,021. Styrobeton ponoć lambda 0,04 czyli dwa razy gorzej niby i jest go od 4 do 9cm. Podlogowka na tym ulozona bez problemu na spinki bez mat.
  • Odpowiedz