Wpis z mikrobloga

• 0
@Dawul a dlaczego wcześniej miałem o tym pisać skoro to się rozumie samo przez się? Jak inaczej chcesz opodatkować jak nie jesteś na UOP albo DG? Zresztą widzę że starasz się na siłę przezwyciężyć argument uciśnionych milionerów więc nie będę się dalej z Tobą szarpał, nie pozdrawiam :) a i wskaż mi jeszcze na koniec te manipulacje o których piszesz bo chyba masz inne pojęcieanipulacji niż ta słownikowa :)
  • Odpowiedz
  • 1
@Wielka-Polska-Betonowa: podatkami i socialem nie rozwiązujesz problemów. Ludzi po prostu musi być stać na mieszkanie. To jest najlepsze rozwiązanie. Nie podatki, nie dopłaty.

Jeśli już się czegoś domagać to by rząd dał pieniądze na zwiększenie podaży. W Polsce samorządy budują bez budowania szpitale, stadiony, dworce, kładki przez Wisłę, a przesta je betonowy klocek... Przypadek? Nie sądzę.
  • Odpowiedz
  • 6
@Wielka-Polska-Betonowa: Miliarderów kolego, miliarderów.

Aktualnie milionerzy to biedniejsza część klasy średniej, wystarczy mieć małą firmę np zakład fryzjerski plus dom na wsi i masz majątek wart ponad milion złotych. I takich ludzi najczęściej dotykają wysokie podatki bo brakuje im na dobrego księgowego.

Za to ludzie naprawdę bogaci podatków praktycznie nie płacą.

I żeby nie było, jestem za podatkiem od pustostanów, ale nie lubie głupiego p---------a.
  • Odpowiedz
@Wielka-Polska-Betonowa: Przypomnę tylko tego idiotę Owsiaka, który przy swoich zarobkach narzeka na składkę zdrowotną. Do tego jeszcze twierdzi, że WOŚP wydaje na ochronę zdrowia więcej niż NFZ xD. On się odkleił zupełnie jak Wałęsa.
  • Odpowiedz
@Wielka-Polska-Betonowa: Ja nie bronię miliarderów, po prostu nie chcę żeby płacili wyższe podatki bo i tak zostaną zmarnowane na ludzi, którxy na te pieniądze nie zasługują. Nie zauważyłem, aby państwu polskiemu na coś brakowało pieniędzy, a jeśli tak, to luźno mamy wolnych ok 100 mld, z 800+, 13/14 emerytury czy wyprawki. Jak z tymi pieniędzmi będzie brakować na drogi i resztę infrastruktury, to śmiało można opodatkować miliarderów, a i ja
  • Odpowiedz
dziwi cię to? We Francji najwyższy próg to 55% podatku, w Austrii i Danii tak samo, przypomnisz mi ile jest w naszym pięknym państwie?

@Alert997: Na szybko w internecie znalazłem kalkulator, który mówi, że we Francji od 116k EUR rocznej pensji zapłacisz 41k podatków i składek, czyli 36%. W tym samym czasie w Polsce od 500k PLN zapłacisz 195k, czyli 39%?
I nie wiem jak we Francji, ale w
ShortyLookMean - >dziwi cię to? We Francji najwyższy próg to 55% podatku, w Austrii i...

źródło: Screenshot 2024-09-12 134632

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 2
@Wielka-Polska-Betonowa: Pamiętam jak lata temu RAZEM miało w programie podniesienie podatków dla najbogatszych, gadali tyle o milionerach co tego nie odczują itp. i nawet wrzucili na swoją stronę jakiś kalkulator pokazujący komu wzrośnie a komu zmaleje. I wg. tego kalkulatora wychodziło, że "milionerem" jest osoba zarabiająca 5k bo już przy tym poziomie podatki rosły.

Dlatego, mimo iż jestem zwolennikiem opodatkowania najbogatszych, to za każdym razem, gdy politycy podejmują temat, jestem
  • Odpowiedz
  • 7
@Wielka-Polska-Betonowa: tak tak, tymczasem lewica w rozmowach określa ludzi zarabiających 10 tysięcy złotych jako "zarabiających duże pieniądze", którzy oczywiście powinni już podlegać progresji. O opodatkowaniu gigakorporacji i faktycznych bogaczy nie mówią praktycznie wcale, nie wspominając o jakichkolwiek poważnych propozycjach, ale słynnego samobójczego 70% się nie bali zaproponować.

Problematyka tego, że choćby faktyczni milionerzy już nie mają przychodów i trzeba by może zacząć dyskusję o tym jak to rozwiązać - nie
  • Odpowiedz
  • 0
@Catmmando jakby Wykop tak przepchnął podatek obrotowy zamiast dochodowego, tak jak przepchnął niechęć do dofinansowań do kredytów (ʘʘ)

Podatek dochodowy daje zbyt dużą przestrzeń do optymalizacji podatkowych.
  • Odpowiedz