Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam zaczynać pracę i pracodawca zapisał mnie na kurs online SEP G1 do 1 kv (generalnie tylko obsługa i konserwacja), kurs i egzamin jednego dnia. W sumie sama praca nie będzie wymagała nie wiadomo jakiego kombinowania z prądem, ale wymogi to wymogi i muszę to mieć do zaczęcia roboty.

No i ja po żadnej szkole elektrycznej nie jestem, doświadczenia nie mam z tym związanego, ale jakiś dokument trzeba było załączyć (żeby wniosek w ogóle przeszedł), że posiadam wiedzę (no jakieś BHP podstawowe wiem, debilem przy obcowaniu z prądem nie jestem) i mi pracodawca taki podpisał, więc może tu uznają, bo jak inaczej w ogóle zacząć przygodę z elektryką xD?

Co oni tam w ogóle przedstawiają na kursie i czy trudno jest zdać? Bo w sumie jak szef mi płaci za ten kurs to czytałem, że trzeba być niezłym idiotą i odwalać manianę, żeby w ogóle uwalili przy egzaminie.
Byłbym też wdzięczny za jakieś materiały do nauki.

#sep #elektryka #elektronika #energetyka #praca #pracbaza #kursy #szkolenia #pytaniedoeksperta

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: zdasz bez problemu, ten kurs to jest podkładka dla pracodawcy. Może być tak, że dostaniecie nawet odpowiedzi do pytań, albo pytania będą tylko na tematy poruszane na kursie ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jestem blisko zwiazany z takimi kursami SEP ze wzgledu na skonczona polibude, znajmości itp. Nie wiem jak jest z kursami Online ale wiem że stacjonarnie ostatnimi czasy to wyglada tak ze jest grupa 20 osób z czego aktualnie pewnie połowa to ukraincy. Koleś przedstawia 3-4 h teorie z czego ukriancy i tak nic nie rozumieja. Po teori kazdy podchodzi koleś pyta sie co robisz i nawet nie zadaje pytan
  • Odpowiedz
mój brat który nie wie że po lewej w gniazdku masz faze

@elektryczny_mariusz: nigdzie w normie nie ma zapisane, że przewód fazowy musi być po lewej stronie podpięty. W odbiornikach jednofazowych nie ma to znaczenia.

Dobrą praktyką za to jest umieszczać przewód fazowy wszędzie z tej samej strony, tj robisz sobie elektrykę w domu i wszędzie dajesz fazę z prawej strony, a nie misz masz że w kuchni po lewej,
  • Odpowiedz