Aktywne Wpisy

unicorn_ +24
Totalnie zgłupiałam.. mam NVDA kupione z celem przyszłorocznej wycieczki do NY, ale teraz tak spada, ze zaczęłam wątpić czy nie robię sobie krzywdy trzymając. Sprzedać ? Jestem w dół 33%
#gielda
#gielda
Jaadammm +390
W latach 2014-2024 zapłaciłem 36 850 zł za obowiązkowe ubezpieczenie OC mojego samochodu.
W tym samym okresie ubezpieczyciel wypłacił z mojego OC… 1 200 zł – na naprawę zarysowanego zderzaka komuś na parkingu.
Mimo to nie mogę zdecydować, że skoro praktycznie nie korzystam, to przestanę płacić. Nie mogę nawet przenieść tych pieniędzy na swoje konto i samodzielnie pokryć ewentualne szkody w przyszłości.
Gdyby
W tym samym okresie ubezpieczyciel wypłacił z mojego OC… 1 200 zł – na naprawę zarysowanego zderzaka komuś na parkingu.
Mimo to nie mogę zdecydować, że skoro praktycznie nie korzystam, to przestanę płacić. Nie mogę nawet przenieść tych pieniędzy na swoje konto i samodzielnie pokryć ewentualne szkody w przyszłości.
Gdyby
Cześć!
Zacząłem oglądać ten serial, nigdy wcześniej nie widziałem/nie słyszałem itd. Jestem na trzecim odcinku ale chyba serial trochę przerasta moje możliwości intelektualne, bo nie nadążam za fabułą xD
Czy byłby w stanie ktoś mi to nieco wyjaśnić, bez spoilerowania?
Jeśli dobrze rozumiem (na stan trzeciego odcinka pierwszego sezonu), w serialu są następujące strony konfliktu:
- Ziemia, która wyeksploatowała swoje naturalne dobra (?)
- Mars, który dopiero co się rozwija (terraformuje?), ustanowił autonomię i jest w konflikcie z ziemią ("zimna wojna")
- Pasiarze - kto to jest i gdzie oni żyją? Na Ceres?
Kim jest załoga statku, który został zniszczony po tym jak zdecydowali się polecieć w kierunku serialu SOS?
Kim jest gostek w kapeluszu wraz z przydupasem? On jest na Ceres, ale przyleciał z ziemii? Czyje interesy on reprezentuje?
Dlaczego ziomek pasiarz nie jest w stanie funkcjonować w ziemskiej grawitacji (ten co jest torturowany), skoro na Ceres jest normalna grawitacja?
Nie wiem czy nie jestem za głupi na ten serial, ale nie nadążam xD
@larvaexotech: ok. 36 razy mniejsza od ziemskiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pasiarze to klasa robotnicza żyjąca głównie w pasie planetoid i zajmują się wydobyciem surowców dla ziemskich i marsjańskich korporacji. Ze względu na życie w niskiej grawitacji ich ciała się zmieniły: są wysocy, mają kruchsze kości i słabsze mięśnie, układ krwionośny niedostosowany do życia w wysokiej grawitacji itd.
Resztę rzeczy
źródło: image
PobierzZiemia
@jozik: W świecie The Expanse Ceres została sztucznie rozkręcona, żeby zwiększyć siłę odśrodkową, która zastępuje grawitację. W momencie akcji serialu to 0,3g.
@larvaexotech: a zobacz obecne doniesienia w sprawie ludzi siedzących sobie w kosmosie np. kilka miesięcy - muszą ćwiczyć, a i tak po powrocie na Ziemię mają ogromne problemy z układem krążenia. W książkach, nie bez powodu, planety nazywane są "studniami
Po prostu akcja serialu dzieje się min. na Ceres, które do "pasiarzy" należy i nie widać tam żadnej mikrograwitacji. I nie byłem pewien czy problemy z kośćmi itd dotyczą osob z Ceres czy jest jeszcze coś innego
@Polinik: hmm ale rozkręcenie planety chyba zmniejszyło by siłę ciążenie a nie ją zwiększyło, bo siła odsrodkowa "wypycha" by ludzi i obiekty od planety, zmniejszajac wplyw grawitacji (w rozmieniu wypadkowej wszystkich sil).
Gdyby ziemie nagle rozkrecic do mega duzej predkosci wirowania to wystarczyloby zebys podskoczyl i odfrunalbys z orbity
Owszem, wszystko się zgadza -- kolonia nie jest na powierzchni Ceres a w tunelach wydrążonych w jej wnętrzu.
"Dół" na Ceres jest skierowany na zewnątrz asteroidy, a "góra" do środka.
źródło: ceres
Pobierz