Wpis z mikrobloga

#seriale #theexpanse

Cześć!

Zacząłem oglądać ten serial, nigdy wcześniej nie widziałem/nie słyszałem itd. Jestem na trzecim odcinku ale chyba serial trochę przerasta moje możliwości intelektualne, bo nie nadążam za fabułą xD

Czy byłby w stanie ktoś mi to nieco wyjaśnić, bez spoilerowania?

Jeśli dobrze rozumiem (na stan trzeciego odcinka pierwszego sezonu), w serialu są następujące strony konfliktu:

- Ziemia, która wyeksploatowała swoje naturalne dobra (?)
- Mars, który dopiero co się rozwija (terraformuje?), ustanowił autonomię i jest w konflikcie z ziemią ("zimna wojna")
- Pasiarze - kto to jest i gdzie oni żyją? Na Ceres?

Kim jest załoga statku, który został zniszczony po tym jak zdecydowali się polecieć w kierunku serialu SOS?
Kim jest gostek w kapeluszu wraz z przydupasem? On jest na Ceres, ale przyleciał z ziemii? Czyje interesy on reprezentuje?

Dlaczego ziomek pasiarz nie jest w stanie funkcjonować w ziemskiej grawitacji (ten co jest torturowany), skoro na Ceres jest normalna grawitacja?

Nie wiem czy nie jestem za głupi na ten serial, ale nie nadążam xD
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

skoro na Ceres jest normalna grawitacja?

@larvaexotech: ok. 36 razy mniejsza od ziemskiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pasiarze to klasa robotnicza żyjąca głównie w pasie planetoid i zajmują się wydobyciem surowców dla ziemskich i marsjańskich korporacji. Ze względu na życie w niskiej grawitacji ich ciała się zmieniły: są wysocy, mają kruchsze kości i słabsze mięśnie, układ krwionośny niedostosowany do życia w wysokiej grawitacji itd.

Resztę rzeczy
jozik - >skoro na Ceres jest normalna grawitacja?

@larvaexotech: ok. 36 razy mniejsz...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Jeśli dobrze rozumiem (na stan trzeciego odcinka pierwszego sezonu), w serialu są następujące strony konfliktu:

- Ziemia, która wyeksploatowała swoje naturalne dobra (?)

- Mars, który dopiero co się rozwija (terraformuje?), ustanowił autonomię i jest w konflikcie z ziemią ("zimna wojna")

- Pasiarze - kto to jest i gdzie oni żyją? Na Ceres?

Ziemia
  • Odpowiedz
ok. 36 razy mniejsza od ziemskiej

@jozik: W świecie The Expanse Ceres została sztucznie rozkręcona, żeby zwiększyć siłę odśrodkową, która zastępuje grawitację. W momencie akcji serialu to 0,3g.
  • Odpowiedz
@larvaexotech: przede wszystkim to nazwa "pasiarze" wzięła się od pasa Kuipera - tam najpierw były eksploatowane asteroidy.

Dlaczego ziomek pasiarz nie jest w stanie funkcjonować w ziemskiej grawitacji

@larvaexotech: a zobacz obecne doniesienia w sprawie ludzi siedzących sobie w kosmosie np. kilka miesięcy - muszą ćwiczyć, a i tak po powrocie na Ziemię mają ogromne problemy z układem krążenia. W książkach, nie bez powodu, planety nazywane są "studniami
  • Odpowiedz
  • 0
@CherryJerry: tak, tak rozumiem kwestie realizmu z tym związane i bardzo ciekawe jest to że serial tego nie pominął.

Po prostu akcja serialu dzieje się min. na Ceres, które do "pasiarzy" należy i nie widać tam żadnej mikrograwitacji. I nie byłem pewien czy problemy z kośćmi itd dotyczą osob z Ceres czy jest jeszcze coś innego
  • Odpowiedz
  • 1
że w początkach kolonizacji Ceres inżynierowie z korpo Tycho Manufacturing rozkręcała ją, żeby zwiększyć siłę odśrodkową, czyli siłę, która zapewnia grawitację.

@Polinik: hmm ale rozkręcenie planety chyba zmniejszyło by siłę ciążenie a nie ją zwiększyło, bo siła odsrodkowa "wypycha" by ludzi i obiekty od planety, zmniejszajac wplyw grawitacji (w rozmieniu wypadkowej wszystkich sil).

Gdyby ziemie nagle rozkrecic do mega duzej predkosci wirowania to wystarczyloby zebys podskoczyl i odfrunalbys z orbity
  • Odpowiedz
@larvaexotech: Jeżeli teraz się gubisz to się lepiej dobrze trzymaj:) "kto jest synem kogo" dopiero się zaczyna :) no ale takie są space opery , jestem przy 4 sezonie i lekko mnie nuży ale oglądam nadal
  • Odpowiedz