Wpis z mikrobloga

@Markowowski: Kurde, to by mi otworzyło wiele możliwości takie zgodne z prawem nie płacenie VATu, bo się pracuje dla AMERYKAŃSKIEJ firmy ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Ale jeśli chodzi o nie płacenie VATu, bo się jest biednym bezrobotnym udającym wielkiego biznesmena, to jednak podziękuję xD
  • Odpowiedz
@IksdeHe ale obowiązek raportowania dalej jest. Cały czas masz zero należnego i tylko naliczony możesz sobie zbierać i co raz występować o zwrot.
  • Odpowiedz
  • 2
@IksdeHeheh: @sontur Być może macie rację i to ja wychodzę na dzbana, ale czy na pewno dotyczy to każdej usługi? Nie chce mi się za bardzo wchodzić w to i tracić de facto czas, ale po minucie znalazłem takie źródło: https://www.ksiegowoscspolki.pl/swiadczenie-uslugi-tylko-na-rzecz-kontrahenta-z-usa-a-odliczenie-vat-od-polskich-wydatkow-firmowych/

I biorąc pod uwagę to, jakie usługi są świadczone, to podpada to chyba pod to:

Miejscem świadczenia usług wstępu na imprezy kulturalne, artystyczne, sportowe, naukowe, edukacyjne, rozrywkowe lub
  • Odpowiedz
@Markowowski: mnie r---------a, ta "siedmiocyfrowa kwota w rok". To może równie dobrze być okrągła sumka liczona bez groszy, jak i 10.000,00 zł. O to pierwsze nawet nie podejrzewam, a to drugie daje oszałamiające 833,33 zł miesięcznie xD
  • Odpowiedz
@Markowowski: Sam mam jdg i firmie amerykańskiej wystawiam fakturę z odwrotnym obciążeniem vat (0%)
W praktyce jestem szczęśliwym etatowcem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Płacę podatek ryczałtowy, więc koszty i ciułanie kosztów z vatu mnie nie interesują
  • Odpowiedz
pracuje dla AMERYKAŃSKIEJ firmy i ona nie musi płacić VAT-u (?? xD)

@Markowowski: jest tak, że pracując dla amerykańskiego podmiotu wystawiasz faktury bez VATu. Jednocześnie masz prawo do odliczania VATu od kosztów firmowych (czyli de facto go płacisz w momencie transakcji, ale możesz wystąpić o zwrot i wychodzisz na zero). Nie jest to tak kompletnie bez sensu, to bardzo dobry deal od tej strony.

ale czy na pewno dotyczy to
  • Odpowiedz
@zrakiep:

ale obowiązek raportowania dalej jest. Cały czas masz zero należnego i tylko naliczony możesz sobie zbierać i co raz występować o zwrot.

Jeśli jesteś zarejestrowanym płatnikiem to możesz występować o zwrot.
Ale nie trzeba być zarejestrowanym płatnikiem jeśli twoi konrahenci są z poza UE, wtedy nie masz obowiązku raportowania, wysłania
  • Odpowiedz