Aktywne Wpisy
wfyokyga +88
Oddajcie stary internet, teraźniejszy jest c-----y i będzie coraz gorszy
Powoli zastanawiam się nad wymianą tylnej opony. Co prawda bieżnik na boku jeszcze jest, ale rok produkcji 2016, więc trochę lat ma.
#motocykle #mechanikamotocyklowa #heheszki
#motocykle #mechanikamotocyklowa #heheszki
Pytanie jest, jak po zmianie formy zatrudnienia (UoP-->b2b) traktujecie oszczędzanie emerytalne?
Przy założeniu, że przy UoP odprowadzacie do ZUSu 3500 zł wynikające z ustaw, to czy taką samą kwotę będzie odkładać (obowiązkowy zus + prywatne inwestycje) po przejściu na samozatrudnienie?
Czy macie inne przeliczniki, typu że każda złotówka zainwestowana indywidualnie jest więcej warta niż 100 zł w Zusie?
Pytam, gdyż jeśli „inwestujemy” w emeryturę podobne kwoty to to co zostaje w kieszeni jest wypadkową „jedynie”
- oszczędności na składkach rentowych, wypadkowych i chorobowych
- bardziej preferencyjnej formie opodatkowania
- optymalziacją prywatnych wydatków
Sumarycznie jeśli ktoś zostaje w skali i nie kupuje iphonów co rok, to ta różnica jest nie tak duża jak moglo się zdawać.
Pytam, gdyz dostałem propozycje przejścia do innej firmy na b2b i kwota netto na fakturze nie równa się brutto brutto u obecnego pracodawcy. Na rękę wyjdzie więcej, ale właśnie "kosztem" składki emerytalnej.
#uop #finanseosobiste #b2b #podatki #finanse
To jak spożytkujemy te oszczedności to osobna, sprawa. Ja aktualnie wiekszość wydaje i udaje mi sie tylko odłożyć tylko limit IKZE (w tym roku 14tys) czasem troszke
Komentarz usunięty przez moderatora
@pokey: to ja powiem, że IKE IKZE i OIPE wrzucaj. Nie wiem jak na b2b byłbyś opodatkowany, ale zaczynaj od IKE - te pieniądze najszybciej będą dla Ciebie dostępne jak będzie trzeba.
Na IKE limit masz taki, że w tym momencie wychodzi niecałe 2000 zł miesięcznie. Więc przy tym co sam piszesz, że zmiana to co najmniej 3500 różnicy