Wpis z mikrobloga

Wracam do tematu, który muszę zamknąć, mianowicie odbudowa zaczepu hamulca w karbonowej ramie. Najtańszą ofertę złożył LuxTech, czyli Jarosław Sienkiewicz. Nie wiem, czy jeszcze żyje, bo był chory i od 2 lat nic nie publikuje na blogu. Najdroższą ofertę złożył Cyklon i dużo osób polecało, niestety za mało kasy miałem na koncie. Teraz doszedł jeszcze CarbonBike.pl, podobno też tanio.

Poczytałem trochę o karbonie oraz opisy napraw na stronach serwisów. Tanie serwisy odtworzą z karbonu brakujący element i przykleją go żywicą. Jak trwałe będzie to połączenie, to zależy od składu kleju i obróbki materiału. Drogie serwisy starają się przywrócić wiązania włókien węglowych, ale bardziej to są procesy chemiczne i na końcu wygrzewanie ramy. Raczej też używa się żywicy.

Ceny podrożały, ale mam taki dylemat, że tani serwis nie będzie ingerował w głąb ramy i jeśli wiązanie puści, to odpadnie tylko hamulec. Natomiast drogi serwis nie wiadomo, co zrobi, być może utnie cały kawałek tylnego trójkąta, a jeśli wiązanie puści podczas jazdy, to konsekwencje będą poważniejsze. Poza tym nie ma gwarancji, że lakier dadzą identyczny.

LuxTech (tani serwis) od kilkunastu lat produkuje ramy, części, a opinii w sieci jest bardzo mało. Wiem tylko tyle, że mechanik dawał tam karbonowe koła do naprawy. Może gość też dysponuje wiedzą i technologiami, które ma droższa konkurencja.

Rower docelowo na sprzedaż (bo za dużo mam), dlatego kluczowe jest bezpieczeństwo przyszłego nabywcy.

Czytałem ten artykuł: https://materialyinzynierskie.pl/wlokna-weglowe/

#rower #karbon #wloknoweglowe #materialyinzynierskie
SendMeAnAngel - Wracam do tematu, który muszę zamknąć, mianowicie odbudowa zaczepu ha...

źródło: 992d29ead2c73c69b7bbaa30be05c99fb772db8c34f04a1a79ed237dfd28d66c

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel: sprzedaj samą ramę (lub całość) z tym uszkodzeniem, niech sobie to ktoś sam naprawi - wtedy będzie miał pewność co było uszkodzone. Możesz w opisie podać ile orientacyjnie może kosztować naprawa. Jeżeli to markowa rama, to mogą być zainteresowani.

Czasami sobie na olx dodaję do obserwowanych takie tanie ramki i raczej schodzą.
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: @ujdzie ja bym kupił taką ramę, na trenażer, nawet bym jej nie naprawiał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kwestia ceny, rozmiaru itd. Już i tak kupiłem przełaja na trenażer, ale z tego korzystam też poza ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz