Wpis z mikrobloga

  • 0
@pasta_alla_carbonara z dziurkowanymi pokrywkami? A jakie dno być wybrał podwójne czy „zwykłe”? Mam też upatrzone fajne gary ale mają takie zupełnie płaskie pokrywki, i nie wiem czy to nie będzie przeszkadzało w gotowaniu no jak coś wykipi
  • Odpowiedz
Jaki budżet?
Lepiej kupować pojedynczo niż w zestawach które są często dziwnie dobrane i zostają bezużyteczne części.
Plyta grzewcza masz na myśli ceramiczną czy indukcyjną?

Garnki ze stali nierdzewnej będą najbardziej trwałe i uniwersalne.
Unikać wszystkiego z powłoką, łącznie z patelniami z wyjątkiem jednej tylko do jajek.
  • Odpowiedz
Bo każda powłoka (teflon, ceramiczna czy jaką sobie producent wymyśli) prędzej czy później się zużyje i patelnia będzie do wyrzucenia po 1 - 2, góra 3 latach.

Porządna ze stali nierdzewnej wytrzyma 20 czy 30 lat, nie straszne jej metalowe sztućce i pozwala na stosowanie technik niemożliwych na tanich patelniach z powłoką. Smażenie w znacznie wyższej temperaturze potrzebne do uzyskania reakcji Maillarda, deglasowanie itd. Kompletnie inny smak.

Oprócz tego porysowane powłoki PTFE
  • Odpowiedz