pytanie miraski, bo mnie chyba p------o. Zakładając firmę (jdg) jako student i wierząc w Boga, że załóżmy rocznie będę zarabiał (po odliczeniu ryczałtu) niech będzie 400tys zł, to czy mi to się śni, czy jestem analfabetą - jeśli zarabiam ponad 120tys zł/rocznie to muszę oddać w podatku 32% ???
Czyli zarabiając 400 koła, gdzie realnie jest to OKOŁO 500tys przed odliczeniem ryczałtu, mam jeszcze dodatkowo oddać prawie 130 tys zł, czy mnie p------o?
PS TO PLANY PRZYSZLOSCIOWE, tak o rozglądam się jakie to możliwości i próbuje zasięgnąć wiedzy - Był ktoś kiedyś u #mentzen w everest na poradzie w kwestii zakładania jdg itp. żeby się dowiedzieć co i jak? Są lepsze miejsca żeby z kimś pogadać na ten temat?? Dzieki miraski, i prosze zeby z tymi % to nie byla prawda, bo inaczej faktycznie k---a trzeba w tym kraju kraść, a właściwe odkradać ukradzione...:(
@CzTeRyZeRoV8: Scenariusz wydymania się bez mydła na tyle kasy jest dobrowolny i opcjonalny. Jeśli rozegrasz to lepiej, to zapłacisz od dużo mniej, do wcale
@Luigi93: @odysjestem @cranberry250 c-------a ryczałt ewidencjonalny? a to nie tak, że ryczałt mogę sobie wziać jesli nie przekraczam miliona euro rocznie??? na pkd ktore mnie dotyczą mam 15% i dwa razy po 8,5% (planuje "3 firmy" w sensie pod jdg, ale różne pkd) - ewentualnie jak sie przejde do jakiegos doradcy, ale to za jakis czas, to rozwaze czy ma sens w moim przypadku spółka, ale patrząc na jdg ; 1. liniówka 19% i wtedy jestem na minusie 76tys zł (od 400k)
i teraz ppytanie w sprawie ryczałtu czy licząc nawet niech będzie srednio 13% (15% na najlepiej płatnym biznesie i 8,5% na dwoch pozostalych mniejszych, wiec srednia wyższa) - ryczalt 13% i wtedy
@Luigi93: Zmieniło się, do 120 tys. jest 12% dochodowego przy rozliczaniu wg skali podatkowej.
@CzTeRyZeRoV8 W twoim przypadku może bardziej opłacać, się iść w spółkę. Na JDG nie można mieć kilku różnych firm, wszystko trafia do jednego wora, a stawka podatku jest jedna, bo to ty płacisz podatki, a nie twoja firma. Do celów marketingowych możesz posługiwać się różnymi markami, tego nikt nie zabrania. Przy JDG nie ma rozdzielenia
@pcela: wiesz, ja jestem jeszcze gnojem i troche, a w zasadzie bardzo przeraża mnie całe to pojęcie SPÓLKI. p------e do dla mnie jest, bo nawet w tak prozaicznej rzeczy, jak wypłata hajsu który twoja firma wygenerowała trzeba kombinować xd.
Myślę, że pierw poszedłbym w jdg, jak wszystko pójdzie według planu to po roku zamknę działalność i otworzę spółkę i w tym też zacznę działać na następnych dwóch firmach, z czego
@debenek: j--------e czyli moge czy ni moge?:( co to k---a jest xd bardzo wspieraja przedsiebiorcow i zachecaja nowych( ͡°͜ʖ͡°) czyli maja ryczalt i podpietne rozne pkd to z jednej dzialalnosci sciagam 8,5% ,a z drugiej 15% ta?
pytanie miraski, bo mnie chyba p------o. Zakładając firmę (jdg) jako student i wierząc w Boga, że załóżmy rocznie będę zarabiał (po odliczeniu ryczałtu) niech będzie 400tys zł, to czy mi to się śni, czy jestem analfabetą - jeśli zarabiam ponad 120tys zł/rocznie to muszę oddać w podatku 32% ???
Czyli zarabiając 400 koła, gdzie realnie jest to OKOŁO 500tys przed odliczeniem ryczałtu, mam jeszcze dodatkowo oddać prawie 130 tys zł, czy mnie p------o?
PS TO PLANY PRZYSZLOSCIOWE, tak o rozglądam się jakie to możliwości i próbuje zasięgnąć wiedzy - Był ktoś kiedyś u #mentzen w everest na poradzie w kwestii zakładania jdg itp. żeby się dowiedzieć co i jak? Są lepsze miejsca żeby z kimś pogadać na ten temat?? Dzieki miraski, i prosze zeby z tymi % to nie byla prawda, bo inaczej faktycznie k---a trzeba w tym kraju kraść, a właściwe odkradać ukradzione...:(
Skala liniowa 17 czy 18% z zarobków do 120 tys.
32% z tego co zarobiłeś powyżej 120.
W
1. liniówka 19% i wtedy jestem na minusie 76tys zł (od 400k)
i teraz ppytanie w sprawie ryczałtu czy licząc nawet niech będzie srednio 13% (15% na najlepiej płatnym biznesie i 8,5% na dwoch pozostalych mniejszych, wiec srednia wyższa)
- ryczalt 13% i wtedy
Zmieniło się, do 120 tys. jest 12% dochodowego przy rozliczaniu wg skali podatkowej.
@CzTeRyZeRoV8
W twoim przypadku może bardziej opłacać, się iść w spółkę. Na JDG nie można mieć kilku różnych firm, wszystko trafia do jednego wora, a stawka podatku jest jedna, bo to ty płacisz podatki, a nie twoja firma. Do celów marketingowych możesz posługiwać się różnymi markami, tego nikt nie zabrania. Przy JDG nie ma rozdzielenia
p------e do dla mnie jest, bo nawet w tak prozaicznej rzeczy, jak wypłata hajsu który twoja firma wygenerowała trzeba kombinować xd.
Myślę, że pierw poszedłbym w jdg, jak wszystko pójdzie według planu to po roku zamknę działalność i otworzę spółkę i w tym też zacznę działać na następnych dwóch firmach, z czego
czyli maja ryczalt i podpietne rozne pkd to z jednej dzialalnosci sciagam 8,5% ,a z drugiej 15% ta?