Wpis z mikrobloga

Na jakiej zasadzie działają biznesy z domkami, że stoją na gruntach 1-rodzinnych? Nocowałem raz w takim domku i mi normalnie paragon wydali, ewidentnie działka powinny być na zagospodarowaniu usługowym a na geoportalu działka to teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej. Ciekawe czy takie domki dałoby się postawić na już uzbrojonej działce rolnej, ale nawet stawianie tego na zwykłej budowlanej to jest spore nadużycie jednak to funkcjonuje od lat, jakaś luka prawna?

#budowadomu #geoportal #pomyslnabiznes #zakopane #karpacz #prawobudowlane #nieruchomosci
Instynkt - Na jakiej zasadzie działają biznesy z domkami, że stoją na gruntach 1-rodz...

źródło: domki

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Instynkt: za stawianie budowli na nieodrolnionych działkach można dostać karę. W praktyce dostajesz ją jak ktoś cię podkapuje, albo urzędnikowi zachce się sprawdzić czy faktycznie działka odrolniona ( ͡° ͜ʖ ͡°) Z tego co słyszałem, to urzędy nie mają zbytnio narzędzi do weryfikacji tego.
  • Odpowiedz
@Instynkt: polega to na tym, że w małych ośrodkach każdy z każdym się zna i nie warto zadzierać z kimś kto ma wpływy. Normalnie na taki obiekt tymczasowy po 180 dniach użytkowania powinnien zostać złożony wniosek o PnB.
  • Odpowiedz
@cr6d: możesz, ale wynajmować go nie możesz, kiedyś badałem temat, bo myślałem że odkryłem łatwy sposób na wolność finansową xd teraz mi tylko mlm zostało ¯\(ツ)/¯

• Odpowiedz
  • 0
Podejrzewam że to działa jak te mieszkania na Airbnb, jak miasto nie zakazuje to można wynajmować na działkach 1-rodzinnych a nie usługowych, tylko ciekawe jak oni mogą upchać np. 8 domków na 10 arach, pewnie dopóki nie ma fundamentów to można sobie tak upychać te domki tak jak szopę pod domem. U mnie np. w bloku funkcjonuje hostel i nic z nim jako wspólnota nie możemy zrobić.
  • Odpowiedz
@Instynkt: Jest różnica między prowadzeniem działalności, a wybudowaniem domków bez pozwolenia, które będziesz wynajmował turystom.

To raz, a dwa, że mozesz kupić działke rolną nie będąc rolnikiem. Ja nie chciałem kupić hektara ;) No i wybacz, ale nie chce mi się teraz przekopywać przez zapisy prawne, już przez to przechodziłem... Jak jednak znajdziesz coś, co pokaże że nie mam racji, to podziel się, chętnie to odszczekam, a w ciągu roku
  • Odpowiedz