Wpis z mikrobloga

kupilem se ostatnio loqa z ryzenem 8645hs i 4060 za 4300 zl z moreli, komp mial sluzyc glownie do pracy i do pogrania se czasem. kupilem tanszy, bo wiadomo, ze nie bede wydawal nie wiadomo ile na zwyklego laptopa ( ͡° ͜ʖ ͡°) i o ile lapek jest fajny w odbiorze (ale wiadomo, dosc glosny, jak sie rozkreci), to sprawia wrazenie troche takiego "slabo wykonanego" (tak, wiem, ze loq to budzetowka) i ekran sie troche buja. poszperalem, posprawdzalem i znalazlem taki wynalazek jak legion slim 5-14 (akurat ja wole mniejsze ekrany, takze te 14" to plus, a to najtanszy "gejmingowy" laptop z takim ekranem). no to fajnie, pojechalem do pierwszego lepszego mm zeby moc go sobie pomacac i o ile obudowa i sama pokrywa sprawiaja wrazenie solidniejszego (chyba aluminium zamiast plastiku jak w loq) tak zauważyłem, ze zawiasy pracują podobnie co w tanszym modelu, czyli sie troche bujają. aczkolwiek testowalem akurat model slim 5-16 (bo 14 nie bylo) a gdzies czytalem, ze zawiasy 14 ma lepsze zawiasy.

druga sprawa, to ram, ktory jest lutowany - takze jakbym chcial sie pokusic o wersje 32gb ram, to juz mowa o laptopie za 6k, czyli prawie 2k wiecej wzgledem loqa

no i trzecia, to mam wrazenie, ze loq w testach termalnych i glosnosci, wypada.. lepiej od slima, ktory jest drozszy o prawie 2k. fakt faktem, slim ma ekran ktory raczej miażdży tego loqa (oled 1800p bodajze)

reasumujac - laptop raczej uzywany czesciej w domu (bardziej chodzi o mozliwosc przeniesienia sie z praca do innego pokoju, zeby nie byc uwiazanym na stacjonarce), od czasu do czasu pogranie. patrze na lapka pod katem dlugoterminowym (raczej 2 lata+) wiec fajnie, zeby po roku sie nie rozlecial. co do glosnosci podczas grania to wiem, ze niestety tego nie unikne.

a wiec - mial ktos stycznosc z loqiem i slimem troche dluzej, niz 2-3 minuty w sklepie i jest w stanie podpowiedziec, czy jest sens doplaty do slima? ewentualnie pojsc w cos innego? uparlem sie na slimie bo ma 14", ale od biedy to moze byc te 15"

#komputery #laptopy
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach