Wpis z mikrobloga

#szosa #vanrysel #triban #rower Mireczki mam zagwostkę szosową lekką. Mam całkiem dobrą okazję kupić nowąszosę z decathlonu po zniżce eleganckim rabacie. Mam na oku dwa modele. Docelowo pedałowanie wiosna-lato, trenażer jesień-zima.

szosa #vanrysel #triban #rower Mireczki mam zagwostkę szosową lekką. Mam całkiem dobrą okazję kupić szosę z decathlonu po zniżce. Mam na oku dwa modele. Docelowo pedałowanie wiosna-lato, trenażer jesień-zima.

VAN RYSEL Rower Szosowy Van Rysel Edr Af 105 4999.00zł https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-305449?mc=8529300&utm_source%3Dmobileapp%26utm_medium%3Dshare%26utm_campaign%3Dproductpage=

VAN RYSEL Rower Szosowy Van Rysel Ncr Neo Racer Cf Tiagra 7999.00zł https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-332106?mc=8642642&utm_source%3Dmobileapp%26utm_medium%3Dshare%26utm_campaign%3Dproductpage=

Mieszkam w płaskopolsce, znam moc tarcz i uważam, że mi vbrake starcza na moich terenach i możliwościach. Ale karbon kusi, chociaż waga ta sama i jednak tarcze. Alu z klockami jest na 105, a karbon z tarczami na tiagrze. Do tego cena. Jakieś sugestie, który atakować?
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lysy_terminator: Ja bym wybrał Van Rysel Edr Af 105. 105 to klasa. V-breaki czy tarczę? Tarczę bardziej ekonomiczne, dobra tarcza starczy na długi czas a jak coś się stanie to wymieniasz ją i siema. Przy v-breakach to jak coś się stanie to obręcz do wymiany, zaplatanie od nowa. Tu musisz się zastanowić ale i tak vałki są dobre. No i cena niższa więc możesz zawsze coś dokupić np. lepsze siodełko.
  • Odpowiedz
Mieszkam w płaskopolsce, znam moc tarcz i uważam, że mi vbrake starcza na moich terenach i możliwościach.

@lysy_terminator: A nie kusi Cię czasem wyskoczyć w świętokrzyskie? Zabrać rower na urlop w jakieś górki?
Nie namawiam, tylko pytam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@lysy_terminator: Jak już się zastanawiasz nad karbonem to i tak go z czasem kupisz.

@tos-1_buratino: Do roweru z alu też lepiej mieć taki klucz jak kręcić na pałę i potem szukać po forach powodu dlaczego rama pod sztycą pękła. Wszędzie masz napisane niuty po ile kręcić.

poza tym, że hamulce szczękowe mają wszystkie wady i żadnej zalaty tarczowych, to łatwiej robić powoli upgrade’y napędu jak już
  • Odpowiedz
@TeamBaza:
Na deszczu czy zimą to opona jest slabym punktem a nie hamulce.
Zresztą o czym tu mowa jak OP jeździ po płaskim i nie dojdzie nigdy do momentu przegrzania obręczy hamulcami zaciskowymi. No ale niech płaci +3000 bo taka moda.
  • Odpowiedz
@tos-1_buratino: szczególnie jak masz szczęki i kola karbon i nawet z klockami best of the best swisstopa jest na płaskim taki cyrk, że aż boli jak czyta się takie p---------e typa. Hamowałeś kiedyś szczęki plus koła karbon z powyżej 30kmh w deszczu?
  • Odpowiedz
@TeamBaza:
Rozmawiamy o rowerze aluminiowym z aluminiowymi kołami za 4999 którym chłop może chce zrobić swoje pierwsze 100km albo 150. Koła karbonowe mogą kosztować tyle co cały ten rower albo więcej i jakby miał takie kupić to by nie pytał się o rower z dekathlona za niecałe 5k.
  • Odpowiedz
@tos-1_buratino: pol polski jezdzi na karbonach z aliekspres <2k PLN. na tarczach nie ma problemu z przegrzaniem obreczy itp, w deszczu hamuja rownie dobrze, szczeki nawet na aluminiowych kolach hamuja slabo gdy popada
@lysy_terminator bierz karbon, o wiele fajniej sie jezdzi
  • Odpowiedz
ale za to zaciskowe hamulce na deszczu to jest dopiero fun! XD

@TeamBaza: Jak karbonowe koła to nie ma hamowania ale gumowe klocki z aluminiowymi obręczami dają radę.
  • Odpowiedz