Wpis z mikrobloga

#wakacje #egipt #waluty

Mireczki, lecę do Egiptu na wakacje i na stronie Itaki sobie czytam, że może być problem z banknotami dolarowymi sprzed 2009 roku. No i tak się składa, że mam dwie stówy z 1996 i 2003 roku. xD
Czy rzeczywiście będzie to problem i spróbować to ogarnąć jeszcze w Polsce, czy oni jednak tam wszystko przyjmą?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ogólnie to monopol na handel walutą ma państwo (za cinkciarstwo są wysokie kary) i Dolary/Euro wymieniasz w specjalnych bankomatach. Nie jestem pewien czy te bankomaty przyjmują stare dolary, ale nie ma tu czynnika ludzkiego, więc jak jeden nie przyjmie, to możesz być pewien że każdy następny może również nie przyjąć. Wymień je na nowe dolary.
  • Odpowiedz
  • 0
@ejshuud: Czyli tak to działa. Te dolary są już z "dużymi głowami", więc nie te super stare, ale też nie najnowszej serii, więc może faktycznie być problem.
W takim razie spróbuję wymienić to w Polsce, o ile nie będą chcieli za te ekstra hjajsów "bo tak".
  • Odpowiedz
  • 0
@ejshuud: A to właśnie, Euro też mam. Planowałem dokupić jeszcze dolary za złotówki i zabrać tam wyłącznie dolary. Myślisz, że to bardziej opłacalne niż żeby wziąć tam po prostu euro?
  • Odpowiedz
@losowynick13: Jeżeli chcesz wymienić walutę na funty i płacić funtami to bez różnicy. Jeżeli chcesz wykupywać wycieczki, to lepiej dolar, bo za wycieczki nie płacisz w EGP, tylko w USD. Jakbyś chciał za nie zapłacić w Euro, to przelicznik jest 1:1

@razzowsky Nie znam się na hotelach i biurach podróży, jednak z wyprawą do Kairu poczekałbym na otwarcie nowego muzeum. https://www.hurghada24.pl/post/wielkie-muzeum-egipskie-w-gizie-gotowe-na-otwarcie
  • Odpowiedz