Wpis z mikrobloga

Hej, w końcu dostałem umowę na czas nieokreślony i nieśmiało przeglądam mieszkania na sprzedaż. Ceny we Wrocławiu przerażają, ale nie są dla mnie zaskoczeniem. Rozglądam się też w innych podwrocławskich miejscowościach i wygląda to zdecydowanie lepiej.
Zależy mi głównie na dobrej komunikacji z #wroclaw. Póki co nie mam prawka i stawiam na dojazd pociągami, a w międzyczasie zrobię prawko i kupię samochód.
Czy ktoś ostatnio wyprowadzał się pod Wrocław i podzieli się spostrzeżeniami?
Z miejscowości, które aktualnie brałem pod uwagę to Środa Śląska, Oława, Smolec. Będę wdzięczny za rady i opinie :)

#nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #przeprowadzka
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy ktoś ostatnio wyprowadzał się pod Wrocław i podzieli się spostrzeżeniami?

@starlight_92: Mam ziomka z domem w Siechnicach. Mocno polecał, aczkolwiek nie wiem, czy tam są jakieś bloki. Gość nawet nie ma samochodu, bo pociąg jedzie chyba 12 minut, czy coś w ten deseń. Jest programistą40k.
  • Odpowiedz
Środa bardzo spoko, ale ceny też tam wywaliło w kosmos. Generalnie pomyśl za wczasu, czy szykujesz się na założenie rodziny i takie tam, bo jednak fajnie mieć w otoczeniu szkołę itp. a z pociągami jest różnie wiesz, czasami przyjedzie spóźniony o 100 minut i co wtedy. Prawko must have
  • Odpowiedz
  • 0
@drzewnyzwierz gdybym przeprowadził się pod Wrocław to po ogarnięciu wszystkiego biorę się za prawko. Póki co jestem skazany na PKP, ale mam też opcję pracy zdalnej. Środa poki co wydaje się najlepszą opcją. Trochę dalej jest Oleśnica i tam ceny mieszkań są korzystniejsze z tego co widzę
  • Odpowiedz
Taka dziura jak kostomloty to gmina ale ma blisko do A4.

@Czopelka: to żeś mu polecił xDDDD, przecież codziennie w którąś stronę tam A4 jest zablokowana przez wypadek

@Yuri_Yslin: w godzinach szczytu to ten pociąg to jedyne rozsądne wyjście, bo 94 jest zapchana w opór

@starlight_92: gdybyś szukał domu to by w sumie trochę łatwiej było, bo w pasie od Wrocławia do Oleśnicy w miarę łatwo
  • Odpowiedz
@starlight_92: Najpierw zrób prawko bo Ci będzie łatwiej to ogarnąć z Wrocławia niż z pod niego.

A co jeżdżenia do jakiejś miejscowość pod Wrocławiem. Każdy chwali jak to jest fajnie w jego tylko problem się robi jak samemu zaczynasz sprawdzać, że pociągi to jednak wracają tylko do którejś godziny. Do tego jak piszą wyżej kwestia rodziny.

Bierz pod uwagę tyło miejsca gdzie jest pociąg. Środa tak jak pisze wyżej Mirek
  • Odpowiedz
@starlight_92: zrób sobie najpierw prawko. Wykańczanie/ remont mieszkania bez auta to katorga.
Mieszkam od pół roku we wiosce pod Wrocławiem. Na razie jestem zadowolony, chociaż są ograniczenia, których byłem świadomy kupując mieszkanie. Pociąg jedzie krótko, ale jest problem z dojazdem w godzinach nocnych. Busy są, ale jeżdżą długo i nie mają podejścia do pociągu (pracuję w centrum). Czasami pociąg się spóźnia. Da się wyłapać opóźnienie na koleo i wyjść na
  • Odpowiedz
@starlight_92: Jeszcze masz połączenie PKP z Oborniki Śląskie, Brzeg Dolny, Wołów (najdalej to najtaniej). Zależy na czym Ci zależy, poza taśszym mieszkaniem. Ja się wyniosłem z Wro i jestem zadowolnony, natomiast to czego potrzebowałem to spokoju, natury, domu z działką (w rozsądnej cenie) oraz sensownej szkoły dla dzieci. Wiadomo, w małych miasteczkach jest inaczej niż w dużych miastach. Z pewnością oferta kulturalna i rozrywkowa jest nieporównalnie mniejsza. Z mojej perspektywy
  • Odpowiedz
@starlight_92 z tych co wymieniłeś to najlepszy chyba jest smolec, do Wrocławia pociągiem jedziesz z 10 minut, docelowo pewnie zostanie włączony do Wrocławia jako nowa dzielnica

oława/ środa śląska to prążka co dziennie tracisz ~2h na dojazdy
  • Odpowiedz
@2-aminopirydyna: taaa mialem wlasnie pisac ze to zadna autostrada tylko krajówka. Ale kolo srody ma pełno stref i budują intela, w razie czego. Ostatnio wlasnie patrzylem na mieszkanie w rynku kostomłot i chyba 100 tys za jakies 50m2. Co przy dzisiejszych cenach to nawet pół kawalerki nie kupisz we wrocławiu.
  • Odpowiedz